Göteborgs-Posten

S FÅR NY KRAFT FRÅN HISINGEN ANN-SOFIE HERMANSSON: ”MITT FOKUS HAR VARIT ATT STÄRKA LAGET”

Två män i 50-årsåldern från Hisingen. Socialdemo­kraterna presentera­de i går Göteborgs nyaste kommunalrå­d.

- HANNA BJÖRNHEDEN

PÅ PLATS.

Tord Karlsson 51 år från Mysterna och Jonas Attenius 47 år från Torslanda, sitter i var sin soffa jämte Ann-Sofie Hermansson som gratulerar sig själv till de nya kommunalrå­den.

– Mitt fokus har varit att stärka laget för framför allt jobben och välfärden, säger Ann-Sofie Hermansson. ANN-SOFIE HERMANSSON BÖRJADE, så fort hon blivit vald till ny gruppledar­e i januari, fundera över hur hon skulle fylla hålen i laget som uppstått i samband med att tidigare ordförande­n Anneli Hulthén lämnade över.

– Jag har rannsakat mig själv och tänkt igenom vad jag och laget behöver. Och vad Göteborg behöver. Vi har ett val 2018, som är nästa mättillfäl­le på hur vi har lyckats. Det är viktigt att ha rätt krafter med sig.

Hon säger att valet ganska snart föll på Attenius och Karlsson.

– Tord Karlsson har jag känt och arbetat med sedan SSU-tiden. Jonas Attenius har jag lärt känna den senaste tiden. JONAS ATTENIUS ÄR i dag stadssekre­terare och kom in i politiken via sitt fackliga arbete i Byggnads. Han tar över områdena arbetsmark­nad, upphandlin­g och vuxenutbil­dning från avgående Dario Espiga.

– Jonas är engagerad och driven och han brinner för arbetsmark­nadsfrågor, säger Ann-Sofie Hermansson.

Själv beskriver han sig som en pragmatisk och lösningsor­ienterad politiker, med sin bas på den fackliga planen. Han ser det som en utmaning att lyckas sammanföra dem som vill arbeta med dem som vill ha arbete utfört.

– Vi måste ta reda på vad arbetsgiva­rna i dag behöver och svara upp mot det behovet. Det är nyckeln till framgång.

Ett viktigt verktyg är kompetensh­öjning, som måste matchas mot behoven.

– Och varje jobb är lika mycket värt, oavsett om det är på det stora företaget eller det mindre. Vi behöver alla kanaler för att nå framgång. TORD KARLSSON ÄR i dag ordförande i SDN Norra Hisingen och har en lång bakgrund i partiet. Han får Conny Johanssons tidigare ansvar – personal, SDN-samordning, konsument och intraservi­ce – på sitt bord.

– Tord är en mångsidig person med lång erfarenhet. Hans tid inom SDN är viktig när vi planerar att sätta större fokus på samordning­en mellan stadsdelar­na över staden, säger Hermansson.

Tord Karlsson ser det som en stor utmaning att ge personalen i den offentliga sektorn ett ökat inflytande och på så sätt öka kvaliteten i arbetet.

– Sen hoppas jag kunna bidra till att kommunstyr­elsen inte fastnar i ett centralt perspektiv med huvudsakli­gt fokus på plan, bygg och hårda frågor – när den huvudsakli­ga verksamhet­en består av mjuka frågor.

Ann-Sofie Hermansson säger att en viktig faktor i valet av Attenius och Karlsson är deras förmåga att kommunicer­a.

– Det handlar om att både kunna prata för sin politik, men också om att vara inlyssnand­e. Det är både bra för mig som person men också en viktig del i vårt förhållnin­gssätt. De är bra på att fånga upp saker. ATT TVÅ MÄN ersätter två män tycker Ann-Sofie Hermansson är helt rimligt, men hon tillstår att det blir glest mellan kommunalrå­den med annan etnisk bakgrund.

– Till sist handlar det ändå om vilka egenskaper man är ute efter och då föll valet på Tord och Jonas.

De nya kommunalrå­den är inte bara vita och män och i 50-årsåldern. De har också båda sin bas norr om älven, på Hisingen, något Hermansson inte hade tänkt på.

– Jag hade tänkt på att det var två män och jag hade tänkt på deras erfarenhet­er, men att båda - och även jag – bor på Hisingen hade jag inte tänkt på, skrattar Ann-Sofie Hermansson.

Tror du att det har betydelse för vad vi kommer att se?

– Uppriktigt sagt nej. Jag har svårt att se vilka jävssituat­ioner som skulle kunna uppstå. Hisingen är inte precis någon pytteliten plats och vi bor på olika håll.

 ?? Bild: ADAM IHSE ?? Ann-Sofie Hermansson var påtagligt nöjd med nytillskot­ten bland kommunalrå­den. Till vänster Tord Karlsson och till höger Jonas Attenius.
Bild: ADAM IHSE Ann-Sofie Hermansson var påtagligt nöjd med nytillskot­ten bland kommunalrå­den. Till vänster Tord Karlsson och till höger Jonas Attenius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden