Göteborgs-Posten

Nya Hovås kan prisas för butikskonc­ept

-

NYTT GREPP.

HANDEL Butikerna i Nya Hovås kan prisas som Årets butikskonc­ept. – Det här betyder otroligt mycket och visar att vi är på rätt spår, säger Annika Mayer, marknadsch­ef för fastighets­bolaget Next Step Group, som står bakom den nya stadsdelen.

Konceptet, som nu är nominerat till branschpri­set Retail Awards, heter ”Small Shops” och går kort sagt ut på att skapa ”småskaliga” och ”personliga” butiker – en känsla av ”Linnégatan på landet” som NSG själva beskriver det.

– Det ska vara en motvikt mot stora köpcentrum. De som bor i området vill kunna göra många ärenden på samma gång, utan att behöva åka hela vägen till centrum eller Frölunda. Många är också trötta på att det ofta är samma butiker i de olika köpcentrum­en – man vet ibland inte om man är i Örebro eller Köpenhamn, säger Annika Mayer. FASTIGHETS­BOLAGET ÄGER butiksloka­lerna i botten av bostadsrät­tshusen, så kallat 3D-ägande, väljer noga ut vilka butiker som ska få öppna och hjälper också butikerna med till exempel ljussättni­ng, inredning och marknadsfö­ring. Intresset från handlarna har varit stort.

– I förra veckan hade vi ett informatio­nsmöte inför öppnandet av ytterligar­e 12 butiker fram till 2017. Då var det ett 50-tal butiksägar­e, från optiker till ett mikrobrygg­eri, på plats som visade intresse. Handeln har själva nosat upp oss, de vet att det finns en stark köpkraft i området och flera handlare bor också i närheten, förklarar Annika Mayer.

Nya Hovås består i dag av sju butiker, en Ica Maxi och en skola – men inom några år ska området ha

ANNIKA MAYER, marknadsch­ef för fastighets­bolaget

Next Step Group förändrats till en helt ny stadsdel, med minst 1 300 bostäder och 30 000 kvadratmet­er butiker, kontor och service. Under nästa år flyttar de första boende in och fram till dess ska det också öppnas fler butiker i de nya lokalerna. ATT HA BUTIKER och restaurang­er på plats innan de boende flyttat in är ett medvetet val av NSG och Annika Mayer tror att det också gett skjuts till försäljnin­gen av bostäder i den nya stadsdelen.

– Det kan vara trist att flytta in i helt nybyggda områden, det kan vara tyst och upplevas som dött på kvällarna – det är en utmaning för alla fastighets­bolag som bygger nytt att skapa liv i området. Vi har redan kommit en bit på vägen där och det har påverkat bostadsför­säljningen positivt. De flesta bostäderna är redan sålda och kontoren redan uthyrda, säger hon.

”I förra veckan hade vi ett informatio­nsmöte inför öppnandet av ytterligar­e 12 butiker fram till 2017”

BAKOM RETAIL AWARDS, som delas ut i flera olika kategorier, står branschtid­ningen Dagens Handel och medlemsorg­anisatione­n Svensk Handel. Vinnaren presentera­s den 16:e maj.

 ?? Bild: PETRA BJÖRSTAD ?? Fastighets­bolaget NSG har satsat på mindre, mer ”personliga” butiker i den nya stadsdelen Nya Hovås. Greppet kan nu vinna pris som Årets butikskonc­ept.
Bild: PETRA BJÖRSTAD Fastighets­bolaget NSG har satsat på mindre, mer ”personliga” butiker i den nya stadsdelen Nya Hovås. Greppet kan nu vinna pris som Årets butikskonc­ept.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden