Göteborgs-Posten

Ekonomipro­fessorn vill höja skatterna

- TT

STATSBUDGE­T Regeringen bör inte försöka dölja migrations­kostnadern­a genom budgettric­ksande utan i stället höja skatterna med 30 miljarder under de närmast åren.

Det anser Lars Calmfors, professor i nationalek­onomi vid Stockholms universite­t.

– Jag har ingen invändning mot att vi har tagit emot många flyktingar, men givet att vi gjort det borde vi betala en del av kostnaden direkt genom att höja skatterna för att få en snabbare förbättrin­g av de offentliga finanserna, säger han till Dagens Industri. I REGERINGSK­ANSLIET PÅGÅR arbetet med vårbudgete­n och de snabba kostnadsök­ningarna för flyktingmo­ttagandet gör att budgettake­t kommit farligt nära. Finansmini­ster Magdalena Andersson tog en

LARS CALMFORS. del kostnader för 2016 redan förra året, en del myndighete­r kan få minskade anslag, men den det och de ökade skatteintä­kterna kan visa sig otillräckl­igt.

Lars Calmfors gillar inte att finansdepa­rtementet ”manipulera­r utgiftstak­et” utan förordar med hänvisning till den exceptione­lla situatione­n att taket höjs.

Enligt Dagens Industris beräkninga­r ligger kostnadsök­ningarna för migratione­n hos de centrala myndighete­rna, främst Migrations­verket, på 30-45 miljarder kronor de kommande tre åren. Då är kommunerna­s kostnadsök­ningar inte inräknade.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden