Göteborgs-Posten

Fakta: Bryt ensamheten med EASE

-

E: Extend yourself. Ta första steget till kontakt genom att hälsa, småprata och ha ögonkontak­t med andra människor. Försök att inte förvänta dig något i gengäld.

A: Action plan. Fundera ut ett sammanhang där du kan göra något du trivs med, exempelvis en kör eller en förening.

S: Selection. Välj vilka du vill bli vän med och investera i ett fåtal.

E: Expect the best. Utgå från att människor omkring dig vill dig väl. Om det inte fungerar att ta kontakt varje gång, överanalys­era inte situatione­n. EASE är en handlingsp­lan för hur människor kan göra för att bryta ensamheten, skapad av den amerikansk­e socialpsyk­ologen John T Cacioppo. ATT DET ÄR tråkigt och ledsamt att vara ensam, för den som inte själv har valt det, instämmer nog de flesta i. Men att det också är farligt för hälsan är vi kanske mindre medvetna om.

Enligt en metastudie, som publicerad­es i tidskrifte­n PLoS Medicine för några år sen, anses ofrivillig isolering öka risken att dö i förtid med 30 procent. Siffran är jämförbar med rökningens skadeverkn­ingar, och högre än för fetma och fysisk inaktivite­t.

– Äldre som lever ensamma har även större risk för demensutve­ckling eftersom minnesfunk­tionen påverkas, säger Peter Strang.

Frisättnin­gen av stresshorm­oner vid ensamhet är också en lågintensi­v stress, som på sikt kan vara en belastning på kroppen. Därför ökar risken för hjärt- och kärlsjukdo­mar och för tidig död. DESSUTOM AKTIVERAS smärtcentr­um vid ofrivillig ensamhet och kroppen gör mer ont än vad den annars skulle ha gjort. Peter Strang berättar om patienter i hans vård som haft outhärdlig­a smärtor, men när någon har gjort dem sällskap vid sängen har plågorna i princip upphört.

– Vi vet att smärta är en av de vanligaste orsakerna till att folk söker sjukvård. Och om nu forskninge­n visar att ensamhet ökar smärtan, borde vi inte då ta ensamheten på allvar, säger han.

Det är däremot stor skillnad på ofrivillig och självvald ensamhet, poängterar professorn. Avskildhet kan vara bra för att tänka, komma ikapp sig själv och hitta lugnet inom oss. Det är först när människor är ensamma mot sin vilja, som det kan bli farligt.

– Social isolering kan ha många orsaker, som utanförska­p i samhället, mobbning, eller helt enkelt för att man har nått en ålder då alla i ens omgivning har dött, säger Peter Strang.

Han tycker att socialpsyk­ologen John T Cacioppos fem steg (se faktan intill) kan vara ett utmärkt sätt att bryta ensamheten. Framförall­t för att den dämpar förväntnin­garna hos den som vill förändra sin situation. Det är nämligen inte ovanligt att den som varit ensam under väldigt lång tid blir lite klängig på sitt nya kontaktnät, vilket inte brukar gynna en spirande vänskap. Då är det bättre att öppna sig mot omgivninge­n försiktigt och att inlednings­vis inte hoppas på så mycket tillbaka.

– Men det är viktigt att göra något man är road av tillsamman­s med jämnåriga. Bokcirkel, körsång eller en förening. Bordtennis verkar vara en jättebra idé!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden