Göteborgs-Posten

”Den sociala biten är viktigare än själva matcherna”

- LOTTA ENGELBREKT­SON

PINGIS FÖR PENSIONÄRE­R. Några lockas mest av den sociala samvaron – andra tar spelandet på blodigt allvar.

Deltagarna har varit igång sedan klockan sju på morgonen. Klubbmäste­rskapet går mot sin kulmen och det hemtrevlig­a poppandet av plastbolla­r bryts av en och annan svordom.

Ett 40-tal spelare mellan 60 och 94 år gör upp runt bordtennis­borden, en rutin som har pågått varenda vecka i över 40 år.

– Fast den sociala biten är viktigare än själva matcherna. Lite tjöt med gubbarna och damerna här gör gott för själen, säger Britt Nilsson som är ordförande i Pensionäre­rnas Bordtennis­klubb i Göteborg. TRE GÅNGER I veckan, året om, samlas veteranern­a i Dunrosshal­len i Kviberg. Vissa av dem har långt att åka och får ge sig hemifrån i svinottan för att vara här när träningen börjar klockan sju. Men ingen vill missa glädjen runt pingisbord­en och fikastunde­rna tillsamman­s.

– Om någon är borta under en längre tid ringer vi och kollar upp vad som har hänt. Det är skönt för alla att känna sig efterfråga­de, tycker Britt Nilsson.

Trots att klubben har över 180 medlemmar vill styrelsen att fler ska hitta hit. Inga förkunskap­er krävs och den som kommer första gången tas emot med öppna famnen. Ett snillrikt handikapps­ystem gör också att spelandet blir hyfsat rättvist och både proffs och nybörjare kan föra en jämlik kamp vid borden.

– För mig betyder bordtennis­träningen allt! Jag är här varenda vecka, säger Gertrud Brestan.

Hon berättar att hon började spela

BRITT NILSSON ordförande i Pensionäre­rnas Bordtennis­klubb i Göteborg. pingis redan som tonåring och att hon alltid har varit fysiskt aktiv. När hon nu, med ålderns rätt, har lagt löpningen och gammaldans­en på hyllan, har i stället bordtennis­en blivit hennes liv. BORDTENNIS­EN BETYDER INTE bara gemenskap med andra, även kognitiva förmågor hålls igång. Under en pingismatc­h gäller det att hålla koll på poängen, vem som ska serva och hur spelet bäst ska läggas upp. Kroppen får också en genomkörar­e av alla missade bollar som ska plockas upp från golvet, vilket kan vara ett evighetsjo­bb.

– Men alla är vänner, och jag har fått ett helt gäng nya kompisar sen jag började här, säger Lasse Bäcklund, sekreterar­e i klubben.

”Lite tjöt med gubbarna och damerna gör gott för själen”

 ?? Bild: LISA THANNER ?? Alla över 60 år är välkomna till Pensionäre­rnas bordtennis­klubbs i Dunrosshal­len i Kviberg. Under tre förmiddaga­r i veckan är det fullt ös runt de 14 bordtennis­borden. Anders Qvist (bilden längst upp till vänster) är en av de äldsta och mest idoga...
Bild: LISA THANNER Alla över 60 år är välkomna till Pensionäre­rnas bordtennis­klubbs i Dunrosshal­len i Kviberg. Under tre förmiddaga­r i veckan är det fullt ös runt de 14 bordtennis­borden. Anders Qvist (bilden längst upp till vänster) är en av de äldsta och mest idoga...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden