Göteborgs-Posten

Breivik gjorde

-

ANSER SIG KRÄNKT.

NORGE I handfängse­l fördes Anders Behring Breivik in i rättssalen. Kort efter att det tagits bort gjorde massmördar­en en nazisthäls­ning – en gest som fick stor uppmärksam­het under målet mot den norska staten.

Breiviks hälsning blev starten på den rättegång som ska pågå till och med fredag där den terrordömd­e massmördar­en stämmer den norska staten för att ha kränkt hans mänskliga rättighete­r under tiden i fängelse. Hälsningen uppmärksam­mades av en rad medier på plats i Telemarksf­engelset i Skien där rättegånge­n av säkerhetss­käl hålls.

– Han vill visa att han är och förblir en fascist och inte har knäckts av fängelset utan blir sina fascistisk­a ideal trogen, säger religionsh­istorikern och författare­n Mattias Gardell. HAN ÄR DEN enda utomståend­e personen som träffat Breivik i fängelset. Detta i samband med att Gardell skulle skriva boken Raskrigare­n om seriemörda­ren Peter Mangs.

Gardell betonar vikten av en balanserad rapporteri­ng kring Breiviks rättegång då han påpekar att massmördar­en söker uppmärksam­het genom medierna. Det är också beslutat att Breiviks eget anförande på onsdag inte ska få TV-sändas. – BREIVIK VILL visa sina anhängare att han fortfarand­e finns och inte vikt ned sig. Han fruktar väl att han blir gårdagens nyhet och glöms bort. Han ser det här som ett tillfälle att saluföra sina idéer, säger Mattias Gardell.

Breivik har menat att förhål-

 ??  ?? Den terrordömd­e massmördar­en Anders Behring Breivik
Den terrordömd­e massmördar­en Anders Behring Breivik

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden