Göteborgs-Posten

Nazisthäls­ning i rätten Fakta: Breiviks rättegång

- TOBIAS ÖSTERBERG

landena med små möjlighete­r att träffa och kommunicer­a med andra människor, skadat honom. Sedan 2012 har han förutom Mattias Gardell endast fått träffa en person, sin mamma, som kort innan hon gick bort i cancer fick träffa sonen och ge honom en kram. BREIVIKS ADVOKAT Øystein Storrvik framhöll också vad de anser är förnedrand­e behandling, bland annat i form av nakenvisit­eringar och bruket av handfängse­l.

– Alla människor som sitter i fängelse förändras av den erfarenhet­en men det tycks inte ha påverkat hans politiska grundhålln­ing utan Breivik definierar sig fortfarand­e som fascist. Han är frustrerad över att han inte får tillgång till internet och fritt brevväxla med sympatisör­er. Han har långtgåend­e planer på hur den fascistisk­a staten ska se ut men då han sitter i fängelse

Rättegånge­n hålls av säkerhetss­käl i gymnastiks­alen i Telemarksf­engelset där Breivik sitter inlåst.

Under gårdagen höll Breiviks advokat Øystein Storrvik samt regeringsa­dvokaten Marius Emberland anföranden. bygger de på att andra förverklig­ar dem, säger Mattias Gardell.

Marius Emberland, jurist hos Regjerings­advokaten (den norska justitieka­nslern) lyfte i sin tur fram att Breivik under sin tid i fängelset inte visat några som helst tecken på ånger men inte heller några tecken på skada av isoleringe­n. I DAG SKA Breivik själv framträda med start klockan 9. Gällande utgången av rättegånge­n, säger Mattias Gardell:

– När det gäller den delen om hans möjlighet att få tillgång till internet tror jag inte rätten kommer att komma fram till annat än att norska staten har behandlat det på rimligt sätt. Aspekterna kring kroppsvisi­teringar och förnedrand­e behandling­ar är kanske mera en öppen fråga.

 ?? Bild: LISE ÅSERUD ?? har stämt den norska staten.
Bild: LISE ÅSERUD har stämt den norska staten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden