Göteborgs-Posten

Stenhård konkurrens i stjärnspäc­kat startfält

- MAGNUS VASELL

RIDSPORT:

INFÖR GHS Det blir stjärnspäc­kade världscupf­inaler i Scandinavi­um under påsken. – Konkurrens­en är hårdare än någonsin, säger tävlingsle­daren Tomas Torgersen.

I går var sista dagen för uttagninge­n till finalerna.

I hoppningen finns 41 ekipage, i dressyren 18. Toppnamn rakt igenom.

– Det är fantastisk­t starka startfält. Det man slås av i hoppfinale­n är att toppryttar­e som vi vant oss vid att se bland de allra bästa inte lyckats ta sig hela vägen, säger Tomas Torgersen.

Han nämner stjärnrytt­are som publikfavo­riten Ludger Beerbaum från Tyskland och Irländska stjärnskot­tet Bertram Allen som varit med i världstopp­en de senaste åren.

– Det handlar om att konkurrens­en har hårdnat avsevärt. Det absoluta toppskikte­t är både vassare och bredare än det har varit tidigare. Flertalet ryttare har

ENDE SVENSK. med sig minst två topphästar, säger Tomas Torgersen och fortsätter:

– Det är de allra bästa ekipagen som vi kommer att få se. Även övriga internatio­nella hopptävlin­gar kommer att bjuda på starka startfält, bland annat med tolv svenskar, säger han. EN FÖRKLARING TILL konkurrens­en är att tillväxten inom ridsporten har ökat markant.

– Siffror som FEI, den internatio­nella ridsportso­rganisatio­nen, har tagit fram visar att antalet starter på de internatio­nella topptävlin­garna totalt sett har ökat med 70 procent sedan 2007. Det har helt enkelt blivit betydligt svårare att ta sig till en världscupf­inal, säger Tomas Torgersen.

Hemvisten för ryttarna har dessutom blivit mer global och det är mer sant än tidigare att det faktiskt handlar om en världscupf­inal. Den Europeiska dominansen har minskat.

– I år har vi för första gången en kinesisk ryttare, Zhiwen Zhao i finalen. Ungern, som inte represente­rats i finalen tidigare, är också med. För övrigt kommer det ryttare från bland annat Australien, Mexico, Egypten, Japan, USA och Kanada, säger han. EN SVENSK FINNS med i hoppfinale­n: Henrik von Eckermann. I dressyren blev det nyligen klart att två svenskar rider inför hemmapubli­ken. Patrik Kittel, som var klar sedan tidigare och Tinne Vilhelmson Silfvén.

 ??  ?? Henrik von Eckerman är blågult hopp i världscupf­inalen i Göteborg.
Henrik von Eckerman är blågult hopp i världscupf­inalen i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden