Göteborgs-Posten

”Ni kan bli skjutna!”

- Route 66 KERsTIn WallIn

Virgil Smith på Rex Museum vid Route 66 i Gallup räddar oss. Upplevelse­nörden i vår kvartett vill till ett indianrese­rvat. På liv och död. (Våra särdrag blir ibland starkare med åldern.) Och nu kämpar vi, tre mot en. För Virgil är en livs levande indian och nu anser en av oss att manegen är krattad. längd kan bli 2,5 kilometer. Resten anar ni.

Gallup skrämmer. Vi hindras att gå in i en gränd. Vi kan bli rånade och utanför Safeway, livsmedels­affären, möts vi av anslaget att solglasögo­n, hatt och nerdragna luvor är förbjudna. LITE WHISKY ATT lugna ner oss med efter dagens slut när vi kommit fram till Holbrook vore inte dumt, resonerar vi, men nej.

– Ingen whisky här inte. Jag såg er allt komma gående över torget, säger Eidem, ung kvinna med litet huvud på oformlig kropp. Hennes jobb går ut på att hindra alla som inte kommer i bil från att köpa alkohol eftersom det är förbjudet att bära omkring starka drycker på stan. Ett jobb hon färdas 80 miles om dagen för. Eidem är en av indianrese­rvatets 300 000.

Så vi fortsätter, utan whisky, till Holbrook för att upptäcka att vårt motell ligger vid – järnvägen.

WIGWAM HOTEL. Värdinnan, glåmig som frukostens biscuit med gravy, är vänlig men förstärker känslan av glädjelösh­et. Det vi inte vet är att vi nästa morgon ska vakna upp till en försonande morgonrodn­ad och att vi är granne med Wigwam Hotell där ägaren satt sin ära i att leta upp gamla bilar till varje liten kåta. Välkänt Route 66-tillhåll.

På vårt motell träffar vi denna morgon också Geoffry. Han är stamgäst och kör stora laster från Phoenix till Oklahoma. Därefter flyget tillbaka till Phoenix för att hämta ny last. Då och då en tur till hem och hustru vid kanadensis­ka gränsen.

Vägfolket – Eidem, Geoffry, familjen Joad och så – lyxiga vi med Chuck Berrys version av Get your kicks on Road 66 nu förpassad till handskfack­et. För visst var Nat King Coles version bättre. – ÅH, NI ska till Grand Canyon, säger den leende Mona-Lisa, i mataffären. Ta det försiktigt. Min syster som står i presentaff­ären där ringde nyss och sa att det regnar förskräckl­igt. Kan vara slirigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden