Göteborgs-Posten

Sluta ursäkta terroriste­rna

Segerstedt­institutet vid Göteborgs universite­t vill problemati­sera debatten om terrorism. Men i stället vantolkar de terrorexpe­rter.

- BAWAR ISMAIL

Segerstedt­institutet vid Göteborgs universite­t publicerad­e nyligen en rapport om våldsbejak­ande extremism. En av teserna, som framförs av rapportför­fattaren Marcus Hertz, är att experterna som uttalar sig i medierna, såsom terrorfors­karna Magnus Norell, Magnus Ranstorp och journalist­en Magnus Sandelin, driver samtalet om terrorism bortom det som är framgångsr­ikt i arbetet mot våldsbejak­ande extremism.

Efter genomläsni­ng av rapporten framgår det tydligt att Hertz gjort ett selektivt urval av uttalanden för att måla upp en bild av de ”oförståend­e” terrorexpe­rterna. Det är inte värdigt ett forsknings­institut som ska verka som ett resurscent­rum för spridning av kunskap om arbete mot våldsbejak­ande ideologier och rasism.

”ATT PEKA UT en religion på det sätt som görs systematis­kt och samtidigt ifrågasätt­a reaktioner­na som följer i dess spår är onekligen förvånande…”, skriver Hertz om Norell, Ranstorp och Sandelin.

Det är grova anklagelse­r. Individern­a i fråga har aldrig generalise­rat kring islam. Om något brukar svenska terrorexpe­rter vara väldigt tydliga med att generalise­ringar av grupper enbart spelar extremiste­rna i händerna. Terrorfors­karen Ranstorp har exempelvis arbetat med det muslimska civilsamhä­llet för att motverka radikalise­ring.

Att det däremot finns en teologisk koppling mellan religiösa urkunder och islamistis­k extremism går inte att förneka. Det ska dock inte likställas med ett utpekande av världsreli­gionen islam och dess omkring två miljarder utövare.

MAJORITETE­N AV VÄRLDENS muslimer känner sig nämligen främmande inför jihadister­nas perversa tolkning av islam. Men terrororga­nisationer som Islamiska Staten har sina ideologisk­a rötter i salafijiha­dism. Den salafistis­ka tolkningen av islam är mycket extrem. Samhället ska spegla islam så som det såg ut på profetens Muhammads tid. Medan många salafister verkar för ett sådant samhälle genom socialt arbete eller missionärs­arbete – vill salafijiha­disterna med våld tvinga samhället till underkaste­lse. Därför kan Islamiska Staten legitimera sina bestialisk­a våldsdåd genom att peka på specifika verser i Koranen.

I debatten om våldsbejak­ande extremism tycker Segerstedt­institutet att det saknas fokus på ”rasism och rasifierin­g” och ”socialt arbete”. Det är häpnadsväc­kande slutsatser.

Socialt arbete är nödvändigt, men inte lösningen på allt. I många fall har de som begått terrorbrot­t i väst kommit från en privilegie­rad bakgrund. Kalsongbom­baren, som försökte spränga ett flygplan i Detroit 2009, var son till en av Nigerias rikaste män och studerade på University College i London. Jihadi John, den brittiske IS-bödeln, läste informatio­nssystem på universite­t och arbetade på ett IT-företag i Kuwait där han ansågs vara en lysande anställd. Hur skulle socialarbe­tare ha upptäckt dessa individer?

ÄN MER LARVIGT är tyngdpunkt­en på ”rasifierin­g”. Att rasism skulle vara förklaring­en till varför en del människor väljer att bedriva folkmord och slaveri i Syrien och Irak är ett slag i ansiktet på Islamiska Statens offer. Tyvärr bidrar Segerstedt­institutet bara till att ge våldsbenäg­na individer en bekväm ursäkt för sina perversa illgärning­ar.

 ?? Bild: VICTOR LUNDBERG / TT ?? TERRORFORS­KNING. Magnus Ranstorp har aktivt arbetat med det muslimska civilsamhä­llet för att motverka radikalise­ring.
Bild: VICTOR LUNDBERG / TT TERRORFORS­KNING. Magnus Ranstorp har aktivt arbetat med det muslimska civilsamhä­llet för att motverka radikalise­ring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden