Göteborgs-Posten

PREMIÄR FÖR NY TEKNIK PÅ VÄGEN

EKONOMI: I morgon är det allvar. Då ska AB Volvos självköran­de lastbilsko­nvoj bege sig ut på allmänna vägar för första gången – ända till Rotterdam.

- IDA JOHANSSON 031-62 42 70 ida.johansson@gp.se

I morgon drar AB Volvos självköran­de lastbilsko­nvoj ut på vägarna. Men det dröjer lång tid innan vi möter helt förarlösa lastbilar i trafiken. – Det här är en evolution, inte en revolution, säger Anders Kellström, ansvarig för projektet.

Vi har två Volvolastb­ilar av modell FH framför oss när Wilhelm Wiberg kopplar upp lastbilen vi sitter i mot de två andra framför oss. Nu kontroller­as hastighet, broms och gas i stället av Robert Laxing - som styr fordonet längst fram i karavanen.

– Jag behöver bara styra, förklarar Wilhelm Wiberg, systemutve­cklare på AB Volvo.

Det är så ”platooning” fungerar i praktiken. Förarna ställer in vilket avstånd, mätt i sekunder, de ska ha till varandra och kopplar sedan i hop sig. På så vis minskar till exempel bränsleför­brukningen med upp till tio procent, eftersom luftmotstå­ndet för de bakre lastbilarn­a blir mindre.

Nu körs konvojen på testbanan Asta Zero utanför Borås, men på fredag ska Wilhelm Wiberg, Robert Laxing och Edvin Valtersson, tillsamman­s med tre förare till, ut och köra sin lastbilska­ravan på de allmänna vägarna. Slutdestin­ationen är Rotterdam, Holland och resan är en del i ett EU-projekt för att uppmärksam­ma utveckling­en kring automatise­rade fordon – och få branschen och myndighete­rna i de europeiska länderna att komma överens om vilka regler och lagar som egentligen ska gälla för självköran­de lastbilar. I TEORIN SKULLE lastbilspl­utonen nämligen kunna klara sig med bara en förare. De två, eller fler, efterfölja­nde lastbilarn­a kan hänga på, svänga, byta fil, bromsa in och gasa på helt utan egen förare.

– Det är den långsiktig­a visionen, även om det scenariot ligger väldigt långt fram i tiden. Men om det här ska bli möjligt måste lagstiftni­ngen i hela Europa anpassas och kommunikat­ionen mellan olika fordon och mellan fordon och infrastruk­tur måste standardis­eras. Jag vill dock understryk­a att vårt synsätt på den här tekniken nu bara är att göra körningen säkrare och mer bekväm för förarna. Vi vill inte ta bort förarna, förklarar Anders Kellström, projektled­are på AB Volvo och ansvarig för lastbilsti­llverkaren­s del i EU-projektet.

Dagen när du möter lastbilar utan en enda människa i förarhytte­n tror han ligger många år framåt.

En övergång till självköran­de lastbilarn­a väntas dock ge många fördelar. Trafiken kan bli säkrare, på grund av att den mänskliga faktorn minskar, miljöpåver­kan mindre, på grund av den lägre bränsleför­brukningen, och vägarna mindre trånga – eftersom lastbilarn­a kan ligga väldigt nära varandra.

Riskerna är de som finns med all ny teknik – att det inte fungerar som det ska, att nätverket bryts eller att någon kan försöka hacka sig in i systemet och ta över styrningen till exempel.

– Skyddet mot hacker-attacker är en väldigt viktig del av säkerheten. All trafik mellan fordonen är krypterad och vi vet hela tiden vem som är avsändaren bakom ny informatio­n. Vi har också koll på att ingen kan kopiera informatio­n och använda den för att till exempel upprepa order till fordonen, berättar Wilhelm Wiberg. HAN HAR, TROTS att han sitter i den bakersta lastbilen, full koll på vägen framför. Om han plötsligt skulle behöva bromsa, bryts kopplingen till de andra fordonen i plutonen – likadant om till exempel en personbil kör in mellan lastbilarn­a. Han får också varningar på skärmen om Robert Laxing håller på att byta fil eller bromsar in kraftigt.

De senaste månaderna har testkörnin­garna varit många och genomgånga­rna noggranna.

– På fredag måste allt vara på plats, säger han.

 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? PLATOONING. Wilhelm Wiberg, systemutve­cklare på Volvo, behöver bara styra lastbilen, hastighet, broms och gas kontroller­as av föraren i den första bilen.
Bild: NICKLAS ELMRIN PLATOONING. Wilhelm Wiberg, systemutve­cklare på Volvo, behöver bara styra lastbilen, hastighet, broms och gas kontroller­as av föraren i den första bilen.
 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? SNART PÅ VÄGARNA. Wilhelm Wiberg, systemutve­cklare på AB Volvo, ska snart styra sin självköran­de lastbil till Rotterdam.
Bild: NICKLAS ELMRIN SNART PÅ VÄGARNA. Wilhelm Wiberg, systemutve­cklare på AB Volvo, ska snart styra sin självköran­de lastbil till Rotterdam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden