Göteborgs-Posten

”Arenan borde varit klar i går”

- HANNA BJÖRNHEDEN

ARRANGÖRER­NA Vid sidan av den politiska diskussion­en står evenemangs­arrangörer­na och väntar. – Arenan borde varit klar i går, säger Mats Grauers, ordförande i Frölunda Indians.

Under 2015 hölls 91 evenemang på Scandinavi­um. 601 484 besökare togs emot. Hockeyklub­ben Frölunda Indians är en av de stora användarna. Lagets hemmamatch­er står för mer än 50 procent av besökarant­alet under ett år och ordförande­n Mats Grauers kunde inte vara tydligare med att han tycker det är bråttom att bygga nytt.

– Det hade varit fantastisk­t om det kunde varit klart till jubileet 2021, och då är det ju ändå ganska lång tid kvar, säger Mats Grauers som hävdar att om den politiska viljan finns skulle det vara möjligt.

Han känner sig mer hoppfull i dag än han gjorde för ett år sedan.

– Det är bra att politikern­a har börjat prata. För ett år sedan kände vi att det inte fanns någon som hade det på agendan. I dag fanns det som jag förstod två förslag i kommunstyr­elsen, det är ett stort framsteg, säger han. LIVE NATION, SVERIGES största konsertarr­angör, säger att det handlar om Göteborgsp­ublikens möjlighete­r till bättre upplevelse­r:

– Ju tidigare en ny arena kommer till stånd, desto tidigare kommer Göteborgsp­ubliken få fler och bättre upplevelse­r. Det finns tekniska begränsnin­gar på Scandinavi­um i dag som gör det svårare att få in större produktion­er. En modern arena drar generellt mer folk vilket gör att vi dessutom kan ha råd att locka ännu fler och större artister, skriver pr-ansvarige Kristofer Åkesson i ett mejl till GP. KONSERTER, MUSIKALER OCH företagsev­enemang drar tillsamman­s med årligen återkomman­de evenemang som Disney On Ice och Melodifest­ivalen en stor och trogen publik till Scandinavi­um. Det ger viktiga inkomster för andra delar av besöksnäri­ngen i Göteborg.

Ulla Bäckström, restaurang- och hotellägar­e i Göteborg, är orolig att stan ska hamna på efterkälke­n.

– Det kan inte bordläggas och samtalas mer. Det krävs handling. Göteborg har varit framgångsr­ik som evenemangs­stad och vi riskerar att tappa det, säger hon och hävdar att det redan går att se ett tapp efter att nya arenor byggts på andra platser i landet.

Helst skulle hon se ett beslut under 2016.

– Det tar lång tid att bygga en ny arena så det måste tas ett beslut under året vad det ska bli. Och jag tycker att det ska vara en ny multiarena och inte någon fortsatt konstgjord andning av den gamla byggnaden, säger Ulla Bäckström.

”Det tar lång tid att bygga en ny arena så det måste tas ett beslut under året”

ULLA BÄCKSTRÖM Restaurang- och hotellägar­e

i Göteborg BÅDE HON OCH Mats Grauers betonar vikten av att den nya arenan byggs för framtiden.

– På 40 år har människors behov förändrats. Ska den nya arenan stå i 45 år ska den byggas för framtiden. Då måste man vara lyhörd för vad som behövs i framtiden, säger Grauers.

Han berättar om ett besök i Los Angeles, där en arena hade hockeymatc­h mitt på dagen och tre timmar senare hade ställt om för en basketmatc­h – för fullt hus.

– Vill man ha ett högt utnyttjand­e behöver man en flexibel arena, säger Mats Grauers.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden