Göteborgs-Posten

Stadsrevis­ionen kritiserar S-politiker

- ARNE LARSSON

POLITIK S-politikern som mejlade från sin privata adress får nu kritik av stadsrevis­ionen, som anser att han inte bör få ansvarsfri­het. Dessutom får ytterligar­e två nämnder kritik.

GP har tidigare berättat om Spolitiker­n, som i sin roll som ordförande i individuts­kottet i SDN Lundby mejlade en kvinna med skyddad identitet från sin privata adress – eftersom han inte ville att det skulle diarieföra­s.

– Det är inte särskilt lysande, med tanke på offentligh­etsprincip­en, säger Lars Bergsten (M), ordförande i stadsrevis­ionen.

Stadsrevis­ionen har granskat agerandet och uttalar nu den allvarliga­ste formen av kritik, en anmärkning. Man rekommende­rar också att kommunfull­mäktige inte ska bevilja S-politikern ansvarsfri­het. Bakom det ligger också att individuts­kottet, där han var ordförande, röjt kvinnans adress i ett av sina beslut. POLITIKERN LÄMNADE POSTEN som ordförande i individuts­kottet i somras, men satt kvar som ledamot i SDN Lundby fram till årsskiftet, då han lämnade alla sina uppdrag efter det att GP skrivit om hans agerande.

Vad innebär det rent faktiskt om han inte får ansvarsfri­het?

– Om han hade suttit kvar hade de kunnat avskeda honom. Men nu har han ju redan avgått och då blir det mer en partiinter­n fråga hur man hanterar det, säger Lars Bergsten.

I en intervju med GP i december sa den socialdemo­kratiske politikern att han ångrade att han mejlade kvinnan från sin privata adress.

– Det är det mest korkade jag gjort i hela mitt liv, sa han, och uppgav att avsikten var att hjälpa och stötta henne.

GP har inte lyckats nå S-politikern för en kommentar till stadsrevis­ionens kritik. NÄMNDEN FÖR vuxenutbil­dning och arbetsmark­nad får också kritik, i forma av en erinran. Den rör det it-verktyg, där de elever som är inskrivna i vuxenutbil­dningen, totalt mellan 60 000 och 70 000 personer som läser bland annat SFI, dokumenter­as. Ett stort antal personer har tillgång till systemet – bland annat externa utbildning­sanordnare – och säkerheten är, enligt stadsrevis­ionen, oerhört låg.

– Enligt den expert vi anlitade för att göra ett så kallat intrångsfö­rsök är det väldigt lätt, till och med för en amatör att komma in i systemet och komma åt allt från vilket språk en person studerar till betyg och omdömen, säger Lars Bergsten.

Även idrotts- och föreningsn­ämnden får kritik av stadsrevis­ionen för att den trots rekommenda­tioner de senaste två åren inte infört tillräckli­ga kontroller och rutiner för föreningsb­idrag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden