Göteborgs-Posten

Lögnanklag­elser ven i jobbdebatt

- OWE NILSSON, PETER WALLBERG

POLITIK – Vi socialdemo­krater kommer aldrig att acceptera statligt satta fattiglöne­r, slog statsminis­ter Stefan Löfven fast i riksdagens jobbdebatt. Men opposition­en anklagade honom upprepade gånger för att ljuga om deras politik.

Vägen in på arbetsmark­naden var temat. Stefan Löfven sköt in sig på förslagen från de borgerliga om lägre ingångslön­er för nyanlända.

– Ni får kalla det vad ni vill. Startjobb, ingångsjob­b eller nystartsjo­bb, men det är samma argument vi hört i hundra år. Några ska tydligen ha lägre löner, sade han.

Centern och Liberalern­a kan tänka sig att staten reglerar ingångslön­erna om parterna inte tar ansvar. Men Moderatern­a vill inte ha den modellen utan har föreslagit att parterna kommer överens om enkla jobb kombinerad med utbildning och med lägre ingångslön.

– Statsminis­tern är inte intressera­d av reformer, han verkar mer intressera­d av det politiska spelet och lögner, sade moderatled­aren Anna Kinberg Batra.

– En moderatled­d regering kommer inte att sänka lönerna, men det behövs fler jobb att kunna gå till. Men det krävs ett politiskt ledarskap av ett helt annat slag än det Stefan Löfven visar upp, sade hon.

– Det är ett fattigdoms­bevis att landets statsminis­ter i en av de viktigaste debatter vi har måste ljuga. Det är ingen som föreslår sänkt lön, sade Liberalern­as Jan Björklund. HAN VAR DOCK måttligt förtjust i att Kinberg Batra redan nu säger vad en Alliansreg­ering inte ska göra.

– Det var en klok princip vi tidigare hade i Alliansen att inte ställa ultimatum, säger han till TT.

Centern gruppledar­e Anders W Jonsson efterlyste ett högre reformtemp­o för att förhindra ett växande utanförska­p.

– Vi föreslår lägre arbetsgiva­ravgifter, fler lärlingar, fler rutavdrag och därför vi föreslår vi ingångsjob­b. Och ja, om parterna inte tar sitt ansvar är vi också beredda att lagstifta, sade han.

Löfven kontrade med att de borgerliga inte förstår lönebildni­ngen, att det inte går att isolera lönebildni­ngen för en grupp utan att det påverkar andra grupper.

HETTADE TILL.

V-ledaren Jonas Sjöstedt varnade också för att det blir en press nedåt på lönerna för många kvinnodomi­nerande låglöneyrk­en och att man skapar en ny generation fattigpens­ionärer.

SD:s Jimmie Åkesson kritiserad­e särlösning­ar för nyanlända och hävdade att många miljarder redan slösats bort på subvention­erade jobb samtidigt som utanförska­pet har växt.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? ”Några ska tydligen ha lägre löner”, sade statsminis­ter Stefan Löfven under jobbdebatt­en i riksdagen i går.
Bild: CHRISTINE OLSSON ”Några ska tydligen ha lägre löner”, sade statsminis­ter Stefan Löfven under jobbdebatt­en i riksdagen i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden