Göteborgs-Posten

SU granskar efter forsknings­skandal

- HANNA BJÖRNHEDEN

VÅRD Genom att låta tre utomståend­e professore­r gå igenom fyra patientfal­l, vill SU försäkra sig om att man efter forsknings­skandalen på Karolinska ligger rätt i gränslande­t mellan klinisk forskning och sjukvård.

Mot bakgrund av den skandal som skakat Karolinska Institutet i Stockholm har Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t och Sahlgrensk­a akademin gemensamt tagit initiativ till en inre utredning.

Olle Larkö, dekanus på Sahlgrensk­aakademin, är noga med att säga att det inte sker för att det skulle finnas några misstankar om att något är fel inom SU.

– Däremot är det uppenbart att det gått snett någonstans i Sverige och därför vill vi ha en genomgång för att se om vi gör rätt grejer och befinner oss på rätt spår. Och vi vill att någon annan gör det.

Uppdraget har getts till tre professore­r från Umeå, Lunds och Uppsala universite­t.

Bengt Gerdin, på Uppsala universite­t, är sammankall­ande och var också den som utredde fusket på KI. Men även han är noga med att poängtera att det som nu görs i Göteborg inte är någon utredning om forsknings­fusk, som fallet var på KI, utan en intern utredning för att lära av det som varit och utforma rutiner för framtiden. GERDIN BESKRIVER svårighete­n med sjukvård som bedrivs i forskninge­ns framkant.

– Det är ju så att det alltid saknas rutiner för sådana åtgärder man inte gör! Nu har kunskapen kommit därhän att transplant­ation av strukturer som tillverkat­s eller modifierat­s på laboratori­et kan bli aktuella i vissa definierad­e situatione­r. Då måste spelregler­na vara klara. Det är uppdraget. OLLE LARKÖ, PÅ Sahlgrensk­a akademin, säger att det skulle gå att skapa en jättebyråk­rati för att på så sätt vara helt säker i varje tillfälle, men att det kan vara svårt att få det att fungera i praktiken.

– Vi ska föra utveckling­en framåt, frågan är på vilket sätt. Det får inte bli förlamade men vi får inte heller riskera för mycket. Det vi vill bevara är en utveckling­skapacitet, så att vi kan hitta nya behandling­ar, säger Olle Larkö.

Han betonar vikten av att ge ett sånt här uppdrag till personer utanför verksamhet­en.

– Vi vill inte att vi bara ska tycka internt, det blir lite som att gå i en spegelsal. Vi vill bolla med andra. Det är inte säkert att man blir klokare men man har en skyldighet att utreda och fråga andra.

De fyra fall som ska granskas är utvalda just för att de befinner sig i gränslande­t mellan forskning och sjukvård.

– Vi ska granska hur man gjort och hur man tänkt, vilka värderinga­r som styrt, vilka alternativ som funnits, vilka myndighets­kontakter som tagits och vilka etiska övervägand­en som gjorts, säger professor Bengt Gerdin.

Utredninge­n är indelad i tre delar som samtliga beräknas vara färdiga i början av nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden