Göteborgs-Posten

… och snart börjar pollensäso­ngen

- CHRISTIAN BÖRJESSON

POLLEN Pollenhalt­erna har hittills varit låga. Men nu kan en ökning vara på gång. – Det kan stiga den här veckan, säger forskaren Åslög Dahl.

Än så länge har inte pollensäso­ngen slagit ut ordentligt. Både al och hassel blommar, menar Åslög Dahl, men bara i små halter.

Pollenalle­rgikerna

kan däremot vänta sig större bekymmer inom kort. – HITTILLS HAR det stått ganska så still eftersom det har varit kyligt utomhus, men det kan stiga den här veckan. När solen värmer mer och löser upp dimmorna kommer halterna av al och hassel att stiga, säger Åslög Dahl på Institutio­nen för biologi och miljöveten­skap vid Göteborgs universite­t.

Hasseln har blommat sedan årsskiftet, även om spridninge­n alltså ännu inte blivit särskilt stor. Är det ovanligt att det börjar så tidigt?

– Inte längre. Det blir allt vanligare med milda vintrar så det har varit så flera gånger under 2000-talet, men innan dess hände det aldrig, säger hon. När börjar allergiker­na få problem?

– Redan nu kan det vara besvärligt. Sen kommer björken i sista tredjedele­n av april, det är en av de jobbigaste perioderna. Den lokala blomningen är medelmåtti­g i år, men det kan komma utifrån och det vet man inte förrän kort före. Gräsallerg­in är som värst i juni och juli.

Åslög Dahl menar att man kan upptäcka symptomen genom rinnande näsa och svidande ögon. Men också genom individens allmäntill­stånd. – MAN KAN uppfattas som trött och hängig. Man kan bli deprimerad och otålig. Det svänger på ett annat sätt än en förkylning. Skolbarn kan till exempel ha svårare att hänga med i undervisni­ngen. Tyvärr är förståelse­n ganska liten från icke-allergiska. Jag tycker att man ska ha förståelse för att det påverkar mer än bara näsa och ögon, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden