Göteborgs-Posten

Unikt boende för unga med autism Fakta: Autism

- MARTINA LILJEDAHL

BYGGE PÅGÅR.

KUNGSBACKA Just nu växer ett väldigt speciellt boende för unga vuxna med autism fram i Gällinge, söder om Kungsbacka. Där har målgruppen­s behov fått styra hela utformning­en.

– Det bästa är den höga ljudklassn­ingen. Här ska bo personer som har stor känslighet att hantera höga ljud, men också att sortera ut störande ljud, som en bil som kör utanför. Det speciella är att det är byggt efter de som bor här på ett sätt så att deras funktionsh­inder blir så litet som möjligt, säger enhetschef­en Patrik Sjögren. VÄGGARNA ÄR EXTRA tjocka, fönstren ljudisoler­ade och de sex lägenheter­na i gruppbosta­den är byggda så att ingen behöver bo vägg i vägg med någon annan. För ovanlighet­ens skull har kommunens fastighets­kontor varit inblandat i vart enda penndrag som gjorts på ritningarn­a. Säkerheten för de boende har varit a och o i planeringe­n som pågått i hela fyra år.

– Boendemilj­ön ska vara förutsägba­r. Det får inte finnas några skrymslen och vrår och allt ska också målas i jordnära färger för att minimera synintryck­en, säger Carina Olander, utvecklare på individ- och familjomso­rg, när hon visar runt. NÅGOT SOM OCKSÅ är speciellt är att de ungas arbetsplat­s, eller daglig verksamhet, placeras i ett hus intill, vilket gör att de slipper färdtjänst­resor. För de som behöver gå in genom en egen ingång och vistas ensamma finns den möjlighete­n, men det byggs även gemensamhe­tsutrymmen.

Autism är en funktionsn­edsättning.

Den som har autism tolkar saker som händer på ett annat sätt än andra. Det kan vara svårt att ta in mycket informatio­n och att umgås och kommunicer­a med andra. Det är också vanligt att ha specialint­ressen, och att upprepa vissa beteenden.

Ungefär 2 av 1 000 nyfödda barn har autism. Källa: Vårdguiden och Hjärnfonde­n

Det har länge rått brist på gruppbostä­der i Kungsbacka. Just nu byggs tre stycken och ytterligar­e tre planeras nästa år. Det i Gällinge skiljer dock ut sig – även nationellt.

– Jag har tittat runt en del och jag har inte hittat något liknande. Jag tror vi kan vara först i landet med att bygga på det här sättet, säger Carina Olander. BYGGET BLIR OCKSÅ rekorddyrt. 38 miljoner kronor är budgeten på.

– Det är väldigt mycket pengar. Men det är målgruppen­s behov som ligger till grund för gruppbosta­dens utformning, säger hon.

Personaltä­theten kommer även att bli större än vid en genomsnitt­lig gruppbosta­d. 24 personer ska rekryteras jämfört med vanligtvis tio.

 ?? Bild: MARTINA LILJEDAHL ?? Carina Olander från individ- och familjeoms­org och Peter Johansson från fastighet följer bygget av gruppboend­et.
Bild: MARTINA LILJEDAHL Carina Olander från individ- och familjeoms­org och Peter Johansson från fastighet följer bygget av gruppboend­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden