Göteborgs-Posten

Politiker kovänder om vindkraft

- KAJSA SJÖLANDER

KUNGSBACKA Det ser inte ut att bli någon vindkraftp­ark i Ulvås sydost om Kungsbacka. Senaste inslaget i den segdragna historien är en politisk kovändning som slutade med avslag i byggnadsnä­mnden.

Med lika många för som emot och en ledamot som avstod från att rösta, fällde byggnadsnä­mndens ordförande förslaget om att bevilja Rabbalshed­e kraft tillstånd att bygga sex vindkraftv­erk i Ulvås nordost om Idala.

– Visst, det är lite ovanligt att nämnden går emot arbetsutsk­ottet,

THURE SANDÉN (M) men jag läste på ärendet ytterligar­e några gånger innan mötet och ändrade ståndpunkt, förklarar ordförande Thure Sandén (M) sin kovändning.

En vindkraftp­ark i Ulvås har varit på tapeten sedan 2008. Rabbalshed­e kraft ansökte först om att uppföra tolv vindsnurro­r, sedan dess har antalet bantats till sex. Lars Larsson som är operativ chef på vindkrafts­företaget är snopen efter bakslaget i byggnadsnä­mnden.

– Vår uppfattnin­g var att detta skulle gå vägen. Vi har arbetat med projektet under många år och tycker att vi har tagit alla hänsyn, säger han.

Byggnadsnä­mnden motiverar avslaget med kraftverke­ns påverkan skulle bli för stor på skyddsvärd­a fågel- och fladdermus­arter, landskapsb­ilden och verksamhet­en vid Onsala rymdobserv­atorium. Nämndens vice ordförande hade gärna sett vindkraft i Ulvås.

– Vi har snart inga ställen att bygga vindkraft på i kommunen. Observator­iet borde ha påtalat att vindkraftv­erken skulle påverka deras utrustning för länge sedan, säger Sara Heikkinen Breitholtz (S).

”Jag läste på ärendet ytterligar­e”

ENLIGT observator­iet skulle vindkraftv­erk enbart kunna byggas på skyddade platser i Kungsbacka för att inte störa rymdforskn­ingen, exempelvis bakom berg.

– Strålninge­n från rymden är mycket svag och radiostrål­ning från mobiler och andra radiosända­re studsar i vindkraftv­erk som är synliga från våra teleskop, säger Magnus Thomasson, rymdforska­re vid observator­iet.

Rabbalshed­e kraft har ännu inte bestämt om de ska överklaga byggnadsnä­mndens avslag.

– Vi kommer att se över vad det finns för möjlighete­r, säger Lars Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden