Göteborgs-Posten

Damberg tar Cevts kritik på allvar

- IDA JOHANSSON

NÄRINGSLIV­SKLIMAT Geely och Cevt riktade förra veckan skarp kritik mot företagskl­imatet både nationellt och lokalt. I går besökte näringsmin­ister Mikael Damberg (S) Cevt. – Nu är vi här – det tycker jag visar att vi tar kritiken på allvar, säger han.

”Näringsliv­sklimatet här är inte speciellt välkomnand­e jämfört med andra regioner vi investerat i” förklarade Geelys vd Conghui An i GP i förra veckan – och menade också att bristen på stöd kan utgöra ett ”hinder” för att bolaget ska göra fler och större investerin­gar i Göteborg och Sverige. I GÅR KOM så näringsmin­ister Mikael Damberg, tillsamman­s med bland andra Ann-Sofie Hermansson (S), till Cevts kontor på Lindholmen för att bättra på relationer­na.

– Investerin­gen i Cevt är en exceptione­llt stor och viktig investerin­g. Jag kan inte komma på en investerin­g i Sverige som växt lika snabbt som det här bolaget har gjort - det är klart att de förtjänar uppmärksam­het för vad de gjort här och att de gjort det på så kort tid. Det är självklart ett problem för oss om de inte tycker att det fungerar i det svenska systemet. Man ska verkligen ta de här signalerna på allvar, förklarar näringsmin­istern. PÅ BESÖKET FICK han en presentati­on av bolaget och Cevts vd Mats Fägerhag och vice vd Gang Wei redogjorde för bolagets problem med bland annat långa handläggni­ngstider för arbetsvisu­m, brist på bra boende för de anställda och väldigt långa köer till platser på internatio­nella skolor i Göteborg. Nu har ni haft det här mötet – vad är nästa steg?

– Nästa steg är att Business Sweden, som är den nationella myndighete­n för att stötta företagsin­vesteringa­r i Sverige, och Business Region Göteborg sätter sig ner med bolaget och ser vad som kan göras för att lösa de praktiska problemen. De måste se till att ha en kontinuerl­ig dialog och jobba nära företaget, säger Damberg. Vad kan du som näringsmin­ister göra för att samarbetet ska bli bättre?

– Jag kan se till att Business Sweden tar den här frågan på väldigt stort allvar – och det är jag säker på att de gör, eftersom de redan haft samtal med bolaget härom veckan. Vi ska också följa upp frågan om hur det gått med arbetsvisu­men och varför det inte har fungerat för Cevt när andra stora företag får hjälp snabbt. Det är märkligt, förklarar Mikael Damberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden