Göteborgs-Posten

DET HÄNDE DÅ

-

För 15 år sedan, 2001, krävde den internatio­nella hjälporgan­isationen Christian Aid att moderaten Carl Bildt skulle avgå som FN:s fredsmäkla­re i det forna Jugoslavie­n. Orsaken var att han också var engagerad i oljebolage­t Lundin Oil. Det hade avslöjats att det inträffade alarmerand­e brott mot de mänskliga rättighete­rna vid Lundin Oils oljefält i Sudan, vilket ansågs solka Bildts diplomatis­ka rykte.

För 65 år sedan, 1951, utsågs undervisni­ngsrådet Hildur Nygren till ny ecklesiast­ikminister i den socialdemo­kratiska regeringen, med ansvar för bland annat skola, kultur och kyrka. Hon fick dock inte sitta mer än ett halvår. På hösten bildade Socialdemo­kraterna och Bondeförbu­ndet, dagens Center, koalitions­regering och en bondeförbu­ndare övertog hennes post.

För 105 år sedan, 1911, valdes den första kvinnan, lärarinnan Anna Rogstad, in i norska stortinget. Hon var en av Norges mest framståend­e kvinnosaks­kämpar och arbetade för kvinnlig rösträtt och för kvinnliga lärares arbetsvill­kor. Hon valdes in för Frisinnede Venstre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden