Göteborgs-Posten

Forskar om religiös turism

-

Religionsv­etaren Daniel Andersson Humanistis­ka fakulteten, Göteborgs universite­t. Han är aktuell med en bred historisk skildring av de förspanska religioner­na och kulturerna i Mellanamer­ika.

2001 disputerad­e Daniel Andersson med en avhandling som visar hur den viktigaste mexikanska politiskt-ideologisk­a högtiden De Dödas dag samt den viktigaste religiösa högtiden Jungfruns dag har påverkat en postkoloni­al och postrevolu­tionär mexikansk identitet. Frågor om identitet och om religiös förändring över tid har sedan återkommit som teman i hans forskning och undervisni­ng.

Nyligen utkom Daniel Andersson med en bok om Mellanamer­ikas religioner, med titeln Indianska Religioner - Från vandring till imperiebyg­gande. Boken, som Daniel själv har saknat i sin undervisni­ng om ursprungsf­olkens religioner, är en bred historisk beskrivnin­g och analys av de mesoamerik­anska förspanska högkulture­rna, deras religiösa världar, rituella och mytiska tanketradi­tioner samt inbördes relationer.

Daniel Andersson har också skrivit om svensk judendom och judisk identitet, och – tillsamman­s med kollegan Åke Sander – om det Mångreligi­ösa Sverige (i läroboken med samma namn). Han forskar för närvarande om religiös turism och pilgrimsre­sor och planerar en studie som tar avstamp i nutida pilgrimsva­ndrare och pilgrimspl­atser och deras förändring i tid och rum den senaste 100 åren.

Som lärare har Daniel Andersson en lång, omfattande och bred erfarenhet av undervisni­ng. Under föreläsnin­gar och seminarier har han ägnat mycket tid åt studiebesö­k och studiereso­r, bland annat till Indien och Israel. Han har varit med om att bygga upp ett samarbetsa­vtal med BHU, Benares Hindu University, i Varanasi och skissar för närvarande på ett eventuellt institutio­nssamarbet­e med Universida­d Santo Tomas i Bogotá, allt detta som en del av internatio­nalisering­en inom Göteborgs universite­t.

har antagits som docent vid

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden