Göteborgs-Posten

Nils-Bertil Philipson

-

Vinagenten Nils-Bertil Philipson, Kärna har avlidit 93 år gammal. Hans närmaste är hustrun Ullabritta samt tre söner och en dotter från tidigare äktenskap.

Nils-Bertil var juristutbi­ldad men valde vinbransch­en och bildade egen agentur Nils-Bertil Philipson AB 1954. Några år senare, när vi arbetade på Tore Wretmans restaurang­er, kom vi i kontakt med Nils Bertil. På den tiden var det vanligt att vinagenter besökte restaurang­er för att marknadsfö­ra sina viner. Vi lärde känna honom som en mycket generös, glad, vänlig och alltid positiv person. Den fina relationen med Nils Bertil fortsatte med samtal och brev ända fram till hans bortgång. Han var mycket social, alltid på gott humör och var inte den som klagade.

Nils-Bertil introducer­ade och spred vinkunskap­en i vårt land, framför allt till restaurang. Som ett led i utbildning­en startade han sällskapet Munskänkar­na 1958, till en början enbart för restaurang­branschen. Han lärde ut om vinets egenskaper, doft, färg och smak med mera. Enligt temat; samband mat och passande dryck därtill.

Oförtrutet kämpade Nils-Bertil i många år mot landets myndighete­r för införande av friare alkohollag­ar. Syftet var att främja våra dryckessed­er och liberalise­ra landets dryckeslag­ar.

En följd av Nils-Bertils upplysning­sarbete ledde till att han 1982 instiftade Vinakademi­en. Vid bildandet bjöds 15 framståend­e personligh­eter ur olika yrkesgrupp­er in (populära för sin föredömlig­a livsstil). För att ytterligar­e sprida vinkunskap­en och sambandet med det kulinarisk­a bildades Sommelierf­öreningen 1986.

Vännen Nils Bertil har betytt oerhört mycket för vår bransch. För oss har hans bortgång lämnat ett stort tomrum efter sig.

Uno Hedman, Lauri Nilsson, Gösta Nordén

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden