Göteborgs-Posten

Mer våld i ungdomsböc­kerna

- ANDREAS NORDSTRÖM

LITTERATUR Böcker för unga blir allt mer våldsamma. Det visar färska uppgifter från Svenska barnboksin­stitutets årliga bokprovnin­g. I viss mån går trenden även att spåra i böcker som riktar sig till yngre barn.

Under 2014 var hamstrar och hemlisar två trender när det gäller innehållet i böcker för barn och unga. 2015 har istället våld seglat upp som ett tydligt återkomman­de tema.

– Böckerna är våldsammar­e. Våldet har blivit grövre. Visst har det förekommit våld tidigare, men det har definitivt ökat, säger Sofia Gydemo, biblioteka­rie på Barnboksin­stitutet.

Våldet återfinns framför allt i de titlar som riktar sig till ungdomar. I viss mån påträffas det också i mellanålde­rsböcker. I böcker som riktar sig till de allra yngsta är våld ovanligt, men det förekommer. MARIA NILSSON, LEKTOR i litteratur­vetenskap vid Linnéunive­rsitet, tror att trenden har flera förklaring­ar.

– Dels speglar den, naturligtv­is, att vi lever i en orolig värld som präglas av väldigt mycket synligt våld. Dels har vi en populärkul­tur som blivit mer våldsam. Det smittar. Jag brukar prata om en Game of thrones-effekt som går att se i ungdomslit­teraturen, säger Maria Nilsson. I EN DEBATTARTI­KEL med rubriken Why the best kids books are written in blood, publicerad i Wall Street Journal, argumenter­ar författare­n Sherman Alexie för att våld kan vara viktigt att skildra eftersom många barn och unga i dag bär på ohyggliga upplevelse­r. Det håller Maria Nilsson med om.

– De behöver få sina erfarenhet­er speglade i litteratur­en. Det handlar om identifika­tion.

Enligt bokprovnin­gen ingår Jessica Schiefauer­s roman När hundarna kommer i den våldstrend­en. Kärlekshis­torien, som fick Augustpris­et 2015, utspelas i en namnlös svensk småstad som skakas i grunden när en ung man sparkas ihjäl.

– Jag har valt att skriva om våld i mina böcker för att det är något som finns i verklighet­en. Barn och unga utsätts för våld och de utsätter varandra för våld. Därför är det bra att litteratur­en erkänner att det finns, säger Jessica Schiefauer. HON BETONAR SAMTIDIGT att hon är mån om att inte glorifiera våld, något som kräver noggranna avvägninga­r. Som ett led i detta säger Jessica Schiefauer att hon valt att inte skildra några pågående våldshandl­ingar och istället fokusera på våldets konsekvens­er.

– Våld är ett oerhört svårhanter­at ämne eftersom det är så pass laddat. Därför är det intressant. Alla får hela tiden höra att våld är fel, ändå finns det överallt. Det fascinerar mig.

BALLERINA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden