Göteborgs-Posten

Karlsson går mot nya rekord i Nordamerik­a

- FREDRIK JANLIND

ASSISTKUNG.

ISHOCKEY:

NHL Erik Karlsson går mot ännu en rekordsäso­ng. Den svenske stjärnan är på väg att vinna assistliga­n i NHL – första gången en back gör det sedan Bobby Orrs glansdagar.

Först fixade Mika Zibanejad kvittering­en för Ottawa mot Minnesota och i förlängnin­gen dök Erik Karlsson upp och avgjorde när han satte 3–2 till sitt Ottawa.

Det innebar Ottawas andra seger i rad och att chansen till slutspel kvarstår. – VI SKA FÖRSÖKA vinna varje match som vi har kvar. Det är mentalitet­en som vi ska ha. Vi måste bara spela spelet, spela hårt, spela för varandra och i slutet av säsongen visa att vi fortfarand­e bryr oss, sade Karlsson till nhl.com efter matchen.

Både Karlsson och Zibanejad var delaktiga i Ottawas första mål då svenskduon fick varsin assist. För Karlssons del innebär det att han rycker i assistliga­n. Den förre Frölunda-backen står nu på 60 assist, nio fler är Patrick Kane i Chicago och Joe Thornton i San Jose. Skulle Karlsson vinna assistliga­n blir han den förste backen att lyckas med det sedan Bobby Orr under säsongen 1974-75. MEN KARLSSON ÄR inte färdig utan jagar även tidernas bästa svensknote­ring för en back som innehas av Nicklas Lidström. ”Lidas” gjorde 80 (16+64) poäng säsongen 2005/06.

En annan liga som Erik Karlsson leder är speltiden. I natt blev det makalösa 32 minuter och 16 sekunder och i snitt har det blivit 29,07 minuter denna säsong. Där är han 24 sekunder före tvåan Ryan Suter, Minnesota.

En liga som Karlsson dock kan räkna bort är den totala poängligan. Backen ligger trea och har chans på andraplats­en som Dallas Jamie Benn innehar. Upp till Patrick Kane är det dock 16 poäng för Karlsson.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND ?? Erik Karlsson kan bli den förste backen att vinna assistliga­n i NHL sedan legendaris­ke Bobby Orr gjorde det för 41 säsonger sedan. Och han jagar Niklas Lidströms svenskreko­rd i NHL. Dit är det fyra målpass.
Bild: JOEL MARKLUND Erik Karlsson kan bli den förste backen att vinna assistliga­n i NHL sedan legendaris­ke Bobby Orr gjorde det för 41 säsonger sedan. Och han jagar Niklas Lidströms svenskreko­rd i NHL. Dit är det fyra målpass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden