Göteborgs-Posten

Tydlig Thomsen vill se Sverige i OS Fakta: OS-kvalet i handboll

- EMMA LUKINS

TILLBAKA.

HANDBOLL:

OS- KVAL Hon vill varken prata om framtiden eller det som varit. Helle Thomsen ser återkomste­n till den svenska landslagsb­änken som en punktinsat­s. – Jag önskar för spelarna och Sverige att de tar sig till OS. Det är inte så viktigt vad jag vill, utan det här är för svensk handboll, säger hon inför OSkvalet.

Det första uppdraget för Helle Thomsen som återkomman­de förbundska­pten för Sverige gick bra. I genrepet inför OS-kvalet besegrades VM-trean Rumänien med 32–29.

Thomsen ledde, tillsamman­s med Thomas Sivertsson, det svenska landslaget till ett EM-brons 2014. MEN HALVÅRET SENARE hoppade hon av uppdraget på grund av samarbetss­vårigheter. Sivertsson blev ensam kvar men fick tidigare i vintras sparken efter ett VM där Sverige blev utklassat av Danmark i åttondelsf­inalen.

Spelarna önskade en ledare som bättre kunde ryta ifrån, ett tydligare ledarskap. Och tillbaka kom Thomsen.

– Det känns jättebra att ha henne tillbaka här. Jag har ju henne hemma i Midtjyllan­d också, så det kan bli lite mycket Helle ibland, säger landslagsk­aptenen Sabina Jacobsen med ett skratt.

– Nej, skämt åsido. Hon är jättego’. Det känns att vi verkligen snackar om sakerna som vi behöver jobba med. I VM var vi alldeles för breda i försvaret. Vi pratar om att vi ska våga vara mer kompakta, och det tycker jag att vi är långa stunder mot Rumänien. THOMSEN SJÄLV ÄR tydlig med att hon bara tackat ja till att leda Sverige under OS-kvalet – än så länge. Blir det OS får hon ta ställning till ett eventuellt erbjudande om förlängnin­g då.

Handbollsd­amernas OS-kval spelas 18–20 mars i Astrachan, Ryssland.

Sverige ställs mot Mexiko (18 mars, 18.00 svensk tid), Polen (19 mars, 14.00) och Ryssland (20 mars, 16.00) i grupp 3. Lagen möter varandra i en rak serie.

I grupp 1 spelar Nederlände­rna, Frankrike, Japan och Tunisien i Metz, Frankrike. I grupp 2 spelar Rumänien, Danmark, Uruguay och Montenegro i Ålborg, Danmark.

De två främsta lagen i grupperna går till OS i Rio de Janeiro 5–21 augusti.

Redan klara för OS är Brasilien, Spanien, Angola, Argentina, Sydkorea och Norge.

Hon är inte heller sugen på att prata om exakt varför det inte fungerade med Thomas Sivertsson. Kontakten mellan de båda tidigare arbetskamr­aterna har varit obefintlig sedan uppbrottet. Och hon har heller inte tagit upp det med spelarna.

– Det var lite konstigt för första dagen vi träffades sa vi bara hej och sedan gick vi direkt och tränade. För det bästa sättet att visa hur man vill ha det är på planen. Så vi har inte hunnit prata så mycket, vi har bara kört på, säger Thomsen. – FÖRDELEN ÄR att jag är väldigt glad i svensk handboll och de svenska spelarna och ledarna. Det är lätt för mig att gå in och hjälpa till här.

Två av de fyra lagen i kvalgruppe­n går till OS i Brasilien. Hemmanatio­nen Ryssland ses som favorit på förhand och Sverige väntas göra upp om den andra platsen med Polen.

 ?? Bild: BJÖRN LINDGREN ?? Nygamla förbundska­pten Helle Thomsen ska föra Sverige till OS.
Bild: BJÖRN LINDGREN Nygamla förbundska­pten Helle Thomsen ska föra Sverige till OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden