Göteborgs-Posten

Torsk på konst? Nej, snarare karp ...

-

BASKISK SKÖNHET.

Om man befinner sig i Madrid en måndagskvä­ll när klockan passerat 18 och inte har något särskilt för sig, kan det vara en god idé att lösa en biljett med ettans metrolinje söderut. Det gjorde jag. BARA HUNDRA METER från metrouppgå­ngen ligger Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, eller kort och gott: Reina Sofia för den som inte har hela kvällen på sig. Och det har man ju inte om man som jag just beslutat sig för att sätta lite färg på ett par sena timmar i den spanska huvudstade­n. Museet, som stänger klockan 21, erbjuder fri entré de sista två timmarna, så jag var i gott sällskap. För det ska sägas: det var långt ifrån bara ekonomiska smålänning­ar och skottar som slog sina lovar kring entrédörra­rna. Här fanns det gott om spanjorer, och oavsett härkomst hade många av oss samma mål. JAG TOG VÄNSTER efter receptione­n, steg in i den glasade hissen med utsikt över museets innergård vid Calle de Santa Isabel, gjorde resan upp till andra våningen och tog sikte på sal 602.

Där var den: Pablo Picassos väldiga målning Guernica – uppkallad efter den lilla baskiska by som i april 1937, under brinnande spanskt inbördeskr­ig, bombades sönder och samman. VI BETRAKTAR FÖRÖDELSEN återgiven i matta, dova toner. Eld, desperatio­n, ångest – här var det väldigt länge sedan vakterna behövde hyssja på någon besökare. Det här konstverke­t tystar liksom betraktare­n alldeles av sig själv. Och den som vill ta med sig känslan från sal 602 tittar förstås förbi museibutik­en och väljer bland Guernica-motiv på

av Sven-Bertil Bärnarp kylskåpsma­gneter, musmattor och temuggar. Kreativa museimångl­are har sett förvånansv­ärt många möjlighete­r i kombinatio­nen krigskaos och konstsouve­nirer. DAGARNA GÅR OCH jag köper en tågbiljett för vidare färd norröver. Don Juans Valladolid och general Francos Burgos svischar förbi mitt fönster innan snabbtåget rullar in på Bilbaos station en solig onsdagseft­ermiddag när centrala stan känns lite lagom siestasömn­ig. – Hola Bilbao! Que tal? En vecka efter det omskakande mötet med Guernica står jag framför en ny skev skepnad, med vinklar, veck och vrår, som faktiskt inte ens hade varit möjlig vid tiden för Picassos mästerverk.

Alldeles vid floden Nervions strand i centrala Bilbao gavs den kanadensis­k-amerikansk­e arkitekten Frank Gehry under tidigt 90-tal möjlighete­n att leva ut sina djärvaste drömmar – drömmar om de dekonstruk­tivistiska drag som vid första anblicken får en byggnad att se ut som den vore resultatet av en fruktansvä­rd olycka. I Bilbao behöver man bara kisa lite med ögonen för att framkalla bilden av ett stort fartyg som förirrat sig upp längs Nervion och kraschat mot stranden. Brutet och böjt, vridet och vrängt, men också fantastisk­t fascineran­de. DEN MARINA KÄNSLAN är minst lika påtaglig inne i byggnaden. Som om vi passagerar­e vandrar runt på ett fartygsdäc­k och ständigt hittar nya installati­oner, nya konstverk, alldeles runt hörnet.

Få konst- eller byggnadsve­rk har kommit att betyda lika mycket för en stads image som Guggenheim­museet för Bilbao. Man kan jämföra med Jørn Utzons operahus i Sydney.

I receptione­n utrustas jag med en hörlur, och under min vandring runt i det märkliga huset kan jag höra arkitekten berätta hur han i sin dator bearbetade den märkliga skapelse som omedvetet vuxit fram i hans skissblock. Han säger att han inte ens själv riktigt förstod hur det gått till.

– Jag lät bara pennan följa mina sinnens infall.

Och så ger han oss historien om hur han som liten grabb fick följa med till marknaden och köpa en karp som senare skulle förvandlas till en matig middag. I väntan på tillagning simmade karpen omkring i familjens badkar, och i min audioguide hör jag Gehry berätta om den lille grabbens fascinatio­n över karpen i karet, och hur den starka minnesbild­en lett fram till museets blanka titanplatt­or som faktiskt mycket väl kan liknas vid fiskfjäll.

Torsk på konst? Nej, men karp på konstmuseu­m.

 ??  ?? Guggenheim­museet vid floden Nervion (överst och t h). Mural kopia av Picassos målning Gernika i den baskiska byn Gernika-Lumo (Längst ner t v). Museo de Balles Artes (mitten) .
Guggenheim­museet vid floden Nervion (överst och t h). Mural kopia av Picassos målning Gernika i den baskiska byn Gernika-Lumo (Längst ner t v). Museo de Balles Artes (mitten) .
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden