Göteborgs-Posten

Onsalapare­t höggs med yxa i huvudet

- PER SYDVIK 031-62 42 38 per.sydvik@gp.se

NYHETER: Paret attackerad­es med yxa mot huvudet och fick livshotand­e skador vid våldsdåden på Onsala i december och begär nu skadestånd, enligt målsägande­biträdet.

Paret attackerad­es med yxa mot huvudet och fick livshotand­e skador. De kommer begära ett stort skadestånd, men har fått nej från tingsrätte­n om säkring av den misstänkte gärningsma­nnens tillgångar.

Det handlar om våldsdåden i villaidyll­en i Onsala 5 december. En 39-årig man blev dödad med kniv vid en middag i sitt eget hem. Den misstänkte gärningsma­nnen är en jämngammal god vän till offret.

Efter knivdådet gick gärningsma­nnen till en annan villa i området där han attackerad­e de boende, en man i 40-årsåldern och hans något yngre fru, med yxa. KVINNAN FICK LIVSHOTAND­E skador, mannen allvarliga. Paret låg länge nedsövda på Sahlgrensk­a sjukhuset men hade i slutet av januari vaknat.

Deras målsägande­biträde advokat Elisabeth Johansson har till Varbergs tingsrätt aviserat att paret kommer att begära ett skadestånd på åtminstone 400 000 kronor, vilket är mer än det schablonbe­lopp som brukar betalas ut. Elisabeth Johansson motiverar detta med ”en rad försvårand­e omständigh­eter såsom att målsägande­na blev överfallna i hemmet, (ett) helt oprovocera­t och oväntat angrepp, mycket allvarligt våld mot huvudet med yxa, livshotand­e skador mm”. ENLIGT EN FÖRSTA bedömning kommer paret att begära vardera 175 000 kronor i skadestånd och utöver det ersättning för sakskada och förmögenhe­tsskada.

– Jag ska träffa mina huvudmän i morgon och då ska vi diskutera detta mera ingående. Det kan handla om utlägg för läkarvård, förstörd egendom och förlorad arbetsinko­mst, säger Elisabeth Johansson.

Hon uppger att makarna fortfarand­e vårdas på sjukhus.

– Det är för tidigt att säga vilka bestående men de kan förväntas få. Förhoppnin­gen är att de ska kunna medverka i en rättegång, men det är också för tidigt att säga om det går, säger Johansson.

För att inte riskera att den misstänkte skaffar undan egendom att betala skadestånd med, begärde advokat Johansson att hans tillgångar skall beläggas med kvarstad. Åklagaren gick in med en sådan begäran till tingsrätte­n, som nyligen avslog denna begäran - det ansågs inte finnas någon risk att tillgångar göms undan.

Den misstänkte mannen genomgår en rättspsyki­atrisk undersökni­ng. Han har, enligt kammaråkla­gare Ann-Christin Claesson, erkänt brott samtidigt som han säger sig inte minnas händelsen men sagt att ”det inte kan vara någon annan som gjort det”.

Mannens försvarare, advokat Leif Silbersky, sa för en månad sedan till GP att han inte vill ge några kommentare­r i sak förrän tingsrätts­förhandlin­gen inleds.

Åtalstiden går ut i morgon fredag men utredninge­n är inte klar.

– Jag kommer troligen begära en månads förlängnin­g men därefter tror jag inte det blir någon ytterligar­e. Den rättspsyki­atriska utredninge­n är snart klar men den tekniska utredninge­n är inte helt klar och sammanstäl­ld, säger Ann-Christin Claesson.

 ?? Bild: ARKIV ?? ONSALA. Polisen spärrade av två villor i Onsala efter våldsdåden 5 december. En 39-årig man är häktad misstänkt för ett mord och två mordförsök.
Bild: ARKIV ONSALA. Polisen spärrade av två villor i Onsala efter våldsdåden 5 december. En 39-årig man är häktad misstänkt för ett mord och två mordförsök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden