Göteborgs-Posten

LEDARE: ”Ge alla stadens barn och ungdomar ordentliga klassrum.”

- BAWAR ISMAIL

Bawar Ismail om att 2000 elever saknar grundskole­platser

GÖTEBORG VÄXER SÅ det knakar. En hög befolkning­stillväxt ställer kommunen inför flera utmaningar, inte minst när omkring 2000 elever saknar grundskole­platser.

Det är extra ansträngt i nordöstra Göteborg, med många nyanlända och anhöriginv­andrare som kommer till Bergsjön och Kortedala, men även västra Hisingen och Angered dras med stora problem.

”Det är trångt på skolorna, särskilt i de äldre årskursern­a. Det är vi och ett par stadsdelar till som har det extra tajt” förklarade Anders Samuelsson, sektorchef för utbildning i Östra Göteborg, i GP tidigare i år (15/2).

Stadens skolor är överfyllda, varför kommunen har valt att satsa på tillfällig­a paviljonge­r. En paviljong består av fyra klassrum, som ska rymma 25 elever vardera, och levereras som färdiga moduler. ”Jag brukar ibland säga att de är finare än de lokaler vi har i en del gamla skolor” säger Yvonne Ohlsson, planerings­ledare vid stadsledni­ngskontore­ts lokalsekre­tariat (GP 16/3).

DET LÅTER JU betryggand­e, så länge paviljonge­rna är just tillfällig­a. I denna pressade situation är det dessutom en dyr åtgärd, vilket kommunalrå­det Karin Pleijel (MP) också erkänner i en kommentar till GP. 3000 kronor per kvadratmet­er ligger hyran på. För 200 elever hamnar kostnadern­a på omkring 1,5 miljoner kronor per år.

Men det går inte heller att frångå att de nya paviljonge­rna skapar A och B-lag bland Göteborgs elever. Ska bara nyanlända elever gå i dessa modulklass­rum, avskärmade från andra elever i stadens skolor?

LIBERALERN­AS kommunalrå­d Helene Odenjung poängterar att paviljonge­rna bara är en tillfällig lösning på ett permanent problem och att det behövs byggas nya skolor (GP 16/3). Det har efterfråga­ts ett bra tag. Nu bör Göteborgs rödgröna styre och den borgerliga opposition­en göra gemensam sak för att ge alla stadens barn och ungdomar ordentliga klassrum. För tillfällig­a lösningar har en tendens att bli permanenta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden