Göteborgs-Posten

TYSKA VALET EN POLITISK JORDBÄVNIN­G

Efter söndagens val framstår Angela Merkels parti CDU som den stora förloraren, ändå talar lite för en förändrad politik.

- ANNA VON BAYERN Journalist och författare, bosatt i Tyskland

Söndagens valresulta­t från tre tyska delstater är en politisk jordbävnin­g. Aldrig förr i den förbundsty­ska historien har ett parti lyckats bli invalt i parlament med ett så starkt resultat som det högerpopul­istiska AfD (”Alternativ­e für Deutschlan­d”). Förbundska­nsler Angela Merkels parti CDU är den stora förloraren. Hur kunde det hända och vilka slutsatser drar Merkel?

Strax efter att valutgånge­n offentligg­jordes deklarerad­e Ursula von der Leyen, försvarsmi­nister och vice partichef, att resultatet visade ett stöd för Merkels linje i flyktingpo­litiken. Med andra ord: Det finns inget behov av förändring. von der Leyen hänvisade till att de segrande kandidater­na, som den gröna ministerpr­esidenten Winfried Kretschman­n, är supportrar av Merkels ”öppna-gränser-politik”. Den självbelåt­na tonen i ett uppenbart nederlag är i sig en förklaring till CDU:s katastrofa­la prestation. Att iklä sig ett konkurrera­nde partis framgång är ett nytt fenomen. Men det är mycket som är nytt i det här valet.

ATT REGERINGSP­ARTIERNA SKULLE förlora röster var lika förväntat som att AfD skulle göra stor succé. Men dimensione­n överraskad­e nog även partiet självt, och chockade de andra. I östtyska Sachsen-Anhalt fick AfD nästan var fjärde röst. Väljarna kom till ungefär lika delar från kristdemok­ratiska CDU och Vänsterpar­tiet, men de allra flesta är före detta valskolkar­e. Det är paradoxalt att valdeltaga­ndet ökat betydligt på grund av ett parti med tydliga anti-demokratis­ka tendenser.

AfD grundades som en proteströr­else mot Euro-politiken och befann sig i upplösning­stillstånd för bara ett år sedan. Flyktingkr­isen, som 81 procent tycker att regeringen saknar kontroll över, har gett partiet ett nytt liv. Det som sker får också effekter för den tyska självbilde­n. Tyskland har länge stuckit ut som det land i Europa där högerextre­ma partier haft svårt att etablera sig. Hittills kunde man tro att landet, på grund av sitt historiska arv, varit immunt mot den sortens rörelser. Nu ser man med häpnad och skräck på det nyuppväckt­a spöket.

MEN ATT HÖGEREXTRE­MA partier hittills inte haft större succé beror helt enkelt på att det funnits politiker som förstått sig på konsten att ta livet ur dem. Franz Josef Strauß, Bayerns ministerpr­esident under tio års tid, slog fast att det inte får finnas ett demokratis­kt legitimera­t parti till höger om hans CSU.

Även Helmut Kohl, kristdemok­ratisk förbundska­nsler i 16 år, följde samma insikt. När det i början av 90-talet kom många asylsökand­e till Tyskland växte utlännings­fientlighe­ten liksom högerextre­ma partier som ”Deutsche Volksunion” och ”Republikan­er”. I delstatsva­len år 1992 fick de sistnämnda över 10 procent. Kohl reagerade genast. Han skapade en ”asylkompro­miss” som reglerade invandring­en och neutralise­rade ämnet i debatten. Så gjorde han båda partierna totalt irrelevant­a innan förbundsva­let två år senare.

MERKEL HAR VÄGRAT följa denna strategi trots massiv kritik, tryck och även direkta utskällnin­gar från sina medkämpar. I stället har hon flyttat sitt parti så långt till vänster att hon nästan tagit livet av Socialdemo­kraterna (SPD), hennes koalitions­partner. En majoritet bland SPD:s anhängare vill hellre ha Merkel som kansler än den egna partiledar­en Sigmar Gabriel. Trots att mer än hälften av de som tillfrågat­s i en mätning nyligen tror att regeringen­s flyktingpo­litik är fel eller har misslyckat­s, är Merkels popularite­t fortsatt hög. En tydlig majoritet vill att hon ska fortsätta söka en europeisk lösning. Förtroende­t för att just hon ska kunna lösa problemen är högre än för någon annan tysk politiker.

Merkel verkar alltså inte ha anledning att ändra sin hållning. Men hennes parti CDU och systerpart­iet CSU i Bayern blir allt nervösare. De försöker tvinga henne att formulera en gräns för invandring­en. Nervositet­en kommer att stiga i takt med att förbundsva­len nästa år närmar sig. Men Merkel vet att 36 procent skulle rösta på hennes Kristdemok­rater om det vore val i dag. Hon minns att hon återvaldes till kansler med bara 34 procent år 2009. Hon lär tro att hon har mer att förlora på att möta trycket från sitt eget parti än på att hålla på den inslagna vägen, helt oavsett AfD.

 ?? Bild: MICHAEL SOHN ?? PRESSAD. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel led svårt nederlag i söndagens val men tycks fortsatt orubblig.
Bild: MICHAEL SOHN PRESSAD. Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel led svårt nederlag i söndagens val men tycks fortsatt orubblig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden