Göteborgs-Posten

BEHRING BREIVIK VITTNADE

- TT

Nakenvisit­eringar, en fängelsedo­m som liknas vid tortyr och en stat som genom isolering försöker döda honom. Det var några av de ämnen som Anders Behring Breivik tog upp under rättegånge­n mot den norska staten.

Dag två i rättegånge­n, där den terrordömd­e massmördar­en stämt staten för förhålland­ena i fängelset, inleddes med Breiviks eget vittnesmål. Under tre timmar fick han med egna ord beskriva hur han påverkats av fängelseti­den. Han radade upp 54 olika brott han anser sig vara utsatt för. UNDER ADVOKAT ØYSTEIN Storrviks utfrågning klagade Breivik över nakenvisit­eringar, kallt kaffe och dålig mikromat. Rent fysiskt ska han också skadats av att ha tvingats bära handfängse­l. Men det Breivik och hans advokat främst framhöll var den psykiska skada de anser att han drabbats av.

Breivik hävdade att fängelsedo­men kunde liknas vid tortyr och att den norska staten försökt döda honom genom isoleringe­n.

– I fem år har den norska staten försökt att mörda mig med den här metoden. Om jag inte lyckas överbevisa rätten i dag kommer staten att lyckas dräpa mig, hävdade Breivik. PSYKIATRIS­PECIALISTE­N Randi Rosenqvist, som har observerat Anders Behring Breivik i fängelset i flera år, sade däremot att hon inte har sett några tecken på att Breivik tagit skada av isoleringe­n, rapportera­r NTB.

– Nej, det kan jag inte se. Jag har inte fångat upp något sådant. Man kan förstås bli deppig och på dåligt humör av att sitta i fängelse, men jag har inte sett tecken på isolerings­skador, som är ganska allvarligt, sade Rosenqvist när hon vittnade på eftermidda­gen.

Hon sade också att hon uppfattat Breivik som en person som klarar av isolering bättre än många andra fångar. Dessutom hänvisade hon till att han även före attentaten höll sig för sig själv och valde att sitta ensam med sin dator. NÄR HON SADE detta skakade Anders Behring Breivik upprepade gånger på huvudet.

Onsdagens förhandlin­gar fick inte tv-sändas, dels av respekt för offrens anhöriga, dels för att Breivik inte skulle få möjlighet att nå ut till sina anhängare.

 ?? Bild: LISE ÅSERUD ?? HANDFÄNGSE­L. Terrordömd­e Anders Behring Breivik i rättssalen.
Bild: LISE ÅSERUD HANDFÄNGSE­L. Terrordömd­e Anders Behring Breivik i rättssalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden