Göteborgs-Posten

BYGGNAD PÅ RÖRÖ PRISAS

- DANIEL KINDSTRAND

I går fick en arkitektfi­rma från Göteborg juryns pris på internatio­nell fastighets­mässan. Men vinsten fångades inte med ett pampigt höghus utan med en ny sjöräddnin­gsstation på Rörö.

– Det är fantastisk­t roligt att juryn har lyft fram vårt projekt, säger Joakim Kaminsky, delägare i arkitektby­rån Kjellgren Kaminsky Architectu­re.

Tillsamman­s med delägaren Fredrik Kjellgren har han ritat bidraget som charmade juryn under fastighets­mässan Mipim i Cannes, Frankrike. ÄNNU ÄR INGA spadtag gjorda på Rörö men bidragen till tävlingen Future projects awards baseras på inskickade ritningar av projekt från hela världen. Hotell och köpcenter tävlar i kategorier­na om kommersiel­la eller byggnader avsedda för boende, och är ofta betydligt större än den blivande stationen på Rörö.

– Den står ut som ett etiskt litet spännande projekt i jämförelse med köpcenter och hotell.

Nöjd är också Rolf Westerströ­m, VD för Svenska sjöräddnin­gssällskap­et.

– Arkitekter­na har tagit tillvara på våra idéer och vad vi behöver.

Den nya byggnaden kommer förutom omklädning­srum och samlingslo­kal också ha plats för att lyfta räddningsb­åtar i en hall så att enklare underhåll kan utföras på plats. Enligt Rolf Westerströ­m inväntas bygglov men byggstart förväntas ske inom sex till nio månader.

Men att ritningen är gjord för ett ideellt sjöräddnin­gssällskap tror Joakim Kaminsky kan ha spelat in vid bedömninge­n. – DET ÄR en byggnad för ett väldigt gott syfte och det kan vara positivt om arkitekten väljer att utrycka det i byggnaden.

Att det Göteborgsr­itade bidraget var betydligt mindre än de flesta byggnader på mässan kan också ha varit till en fördel.

– Det är en spännande arkitekttu­r i utformning i stället för att den bara är överdådig och lyxig, säger Joakim Kaminsky.

 ?? Bild: KJELLGREN KAMINSKY ARCHITECTU­RE ?? PRISAD. Den kommande sjöräddnin­gsstatione­n på Rörö fick pris på fastighets­mässan.
Bild: KJELLGREN KAMINSKY ARCHITECTU­RE PRISAD. Den kommande sjöräddnin­gsstatione­n på Rörö fick pris på fastighets­mässan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden