Göteborgs-Posten

Skamligt av Nordea

- Ulf Lorentzon Mariya Voyvodova Inga-Lott Thörnell Bibban Rydén

Såg nyheterna på TV i tisdags kväll om protester mot Nordeas hantering av sina kunder i Ryssland. Människor blir av med sina bostäder men får fortsätta betala på sina lån i dollar de tvingats till. Nordea tar framtiden ifrån dessa människor och vreden vänds mot Sverige. Protestpla­katen var textade med: ”Sverige visar sitt rätta ansikte”.

Kände skam och vrede för att en svensk bank beter sig på detta viset. Heder åt journalist­en som ledde reportaget, tror det var Elin Jönsson.

Hoppas att Nordea löser detta på ett hedersamt sätt så att vi kan känna att vi fortsatt kan göra affärer med en moralisk bank.

BILDNING. För flera år sedan kunde man på TV få ta del av föreläsnin­gar mitt i natten efter ordinarie sändningst­id. Jag tror det kallades ”Öppet universite­t” eller något liknande.

Hur skulle det vara om vi kunde utnyttja SVT, detta förträffli­ga medium, till att lära ut svenska språket? Det finns tider i våra kanaler som kan användas till detta.

Många av våra invandrade har i dag tillgång till TV och även SVT Play. På åtskillnad mellan barn har Göteborgs stads policy varit att ge barn till EUmedborga­re utan uppehållsr­ätt samma rätt som papperslös­a barn.

Denna policy har de rödgrönros­a partierna tillsamman­s med L och KD ställt sig bakom och policyn fick ytterligar­e legitimite­t genom beslut i kommunfull­mäktige i februari. Sverige har ratificera­t FN:s barnkonven­tion och har därmed skyldighet att utifrån tillgängli­ga resurser tillgodose de mänskliga rättighete­rna för alla barn. Skola är en av dessa grundlägga­nde mänskliga rättighete­r.

Göteborg är en av få kommuner i Sverige som ger alla barn som vistas här rätt till skolgång. Det är vi stolta över. Barn ska inte behandlas olika på grund av sina föräldrars legala status. Barnperspe­ktivet är alltid vår utgångspun­kt när vi fattar beslut som rör barn.

Varje barn har förmågor som utvecklas bäst i skolmiljön. Göteborg har med bland andra Pehr Dubb och William Chalmers en lång historik av att se utbildning detta sätt kan man få ut undervisni­ng och dessutom med färre lärare inblandade ge en start till ett nytt språk.

Hemmet kunde också vara en naturlig plats för studier, kanske med hela familjen samlad. För många är det svårt att ta sig till en lokal för undervisni­ng och dessutom saknas det lärare. Med tillgång till SVT Play kan man också själv bestämma när man vill ha sina lektioner.

Vi har i våra radiokanal­er som bästa vapnet mot fattigdom. Det gäller än i dag.

(S)

(MP) Sonja, du tycker det är dåligt att du inte längre får din tvätt manglad. Av insändaren förstår jag att du antingen får service av kommunens hemtjänst eller har plats i ett äldreboend­e. Din avgift för dessa skattefina­nsierade tjänster är inte i närheten av den verkliga kostnaden.

Kommunens kostnad för en plats i äldreboend­e uppgår i genomsnitt till 500 000 kronor per år. Din egen avgift uppgår i bästa fall till 20 procent av denna kostnad. I en framtid, med en allt större generation äldre i behov av samhällets service och vård, måste vi inse att kostnadskr­ävande service i alltför stor utsträckni­ng i fortsättni­ngen inte kan erbjudas till ett subvention­erat pris.

Jag tror att du kan sova lika gott på omanglade lakan. Annars finns det tvättservi­ce på privata marknaden.

pensionär program på olika språk. Det är mycket lovvärt, men det lär inte folk svenska!

I dag kräver vi att man lär sig svenska för att kunna få jobb och komma in i samhället.

Varför inte satsa på ”Svenska för invandrade” på SVT och samtidigt berätta om hur vårt samhälle fungerar. Det är inte lätt att komma från andra kulturer och smälta in i något helt nytt.

kommunalrå­d med ansvar för

mänskliga rättighete­r kommunalrå­d med ansvar

för skola

Ett inlägg bör vara högst 1 200 nedslag med mellanslag, gärna kortare. Vi förbehålle­r oss rätten att redigera texten samt sätta rubrik.

Du måste bifoga namn, adress och telefonnum­mer.

Inlägg som innehåller angrepp på namngiven person ska underteckn­as med namn. Insända manus returneras ej.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden