Göteborgs-Posten

FEM ÅTALAS MEN BARA TVÅ SKÖT GP AVSLÖJAR: MINST 30 SKOTT AVLOSSADES PÅ VÅR KROG & BAR

Det sköts minst 30 skott med automatkar­biner, laddade med militär höghastigh­etsammunit­ion, inne på och utanför restaurang­en Vår Krog & Bar. Två män höll i vapnen, men sammanlagt fem kommer att åtalas för morden.

-

Det är nu exakt ett år sedan Petar Petrovic, 20, och en 25-årig man avled efter den mest omfattande skjutninge­n i offentlig miljö i Sverige under 2000-talet.

Åtta människor sårades, några av dem livshotand­e.

De två gärningsmä­nnen tömde, mer eller mindre, varsitt magasin från sina Kalasjniko­vs mot de 25 närvarande gästerna. Den ene var klädd i en polisväst. ENLIGT VAD GP erfar ska åtminstone 30 kulor, kanske ytterligar­e någon, ha avlossats under en mycket kort tidsrymd.

– Min uppfattnin­g är att detta var en välplanera­d, noga förberedd aktion. Männen har varit tungt beväpnade. De använde militär utrustning med bland annat ammunition av särskild slagkraft. Dådet genomförde­s inomhus, och drabbade många helt oskyldiga, summerar polismästa­re Robert Karlsson, chef för kriminalpo­lisen. Han tillägger: – Det är allt detta som gör den här händelsen så unik. Att bara två personer dog, det är nästan konstigt när man ser skadebilde­n.

Med tanke på organisera­ndet – åtta män sitter häktade för delaktighe­t – tror inte polis och åklagare att attentatet var någon tillfällig­het.

– Nä, förövarna har omsorgsful­lt valt tidpunkten och platsen, som Robert Karlsson uttrycker saken.

En av utredarnas teorier är att mötet i Champions League mellan Barcelona och Manchester City fungerat som en hållpunkt.

Den tv-sända fotbollsma­tchen skulle locka dit dem som mördarna ville komma åt:

Det 25-åriga offret och den

ETT ÅR SEDAN SKOTTEN.

 ?? Arkivbild: JONAS LINDSTEDT ?? Attacken på Vår Krog & Bar är den mest omfattande skjutninge­n i offentlig miljö i Sverige under 2000-talet
Arkivbild: JONAS LINDSTEDT Attacken på Vår Krog & Bar är den mest omfattande skjutninge­n i offentlig miljö i Sverige under 2000-talet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden