Göteborgs-Posten

Polisen: ”Påtagligt lugnare i Nordstan”

- EVALIS BJÖRK

GATUBARN Problemen med gatubarnen i Nordstan verkar ha minskat. Men polisen oroar sig för sommaren.

GP har tidigare berättat att antal ensamkomma­nde pojkar, från bland annat Marocko, lever sitt liv på gatan i Göteborg och ofta hamnar i kriminalit­et. Många av dem uppehåller sig regelbunde­t i Nordstan och polisen har därför satt in en extrabevak­ning där.

Jämfört med hur det var i december och januari har det har blivit betydligt lugnare i Nordstan nu och polisen har dragit ned sin närvaro dagtid, berättar Anders Börjesson, chef för Citypolise­n.

– Det är en påtaglig förändring av ordningsst­örningar i Nordstan och mindre problem med gängsamlin­gar. Vi lägger lika inte mycket resurser där dagtid längre, men finns där i samma omfattning under kvällstid. HAN KAN INTE säkert säga vad det beror på, men antar att polisens närvaro spelar en roll. En annan orsak kan vara vädret. När det blir varmare ute är det inte lika många som söker sig till Nordstan på kvällarna. Gräsplanen vid Operan blir en samlingspl­ats i stället.

Anders Börjesson säger samtidigt att han känner oro inför den kommande sommaren.

– Även polisen har semester och det kommer knappast att bli enklare för oss att bemanna då. Vi kommer inte att kunna lägga samma kraft på den här bevakninge­n då.

Det har framkommit uppgifter om att runt 200 gatubarn befinna sig i Göteborgso­mrådet, men antalet är osäkert.

I en kartläggni­ng som de sociala myndighete­rna gjort talas om ett 40-tal gatubarn i Göteborgs city. Polisen uppskattar att dryga hundratale­t befinner sig i och omkring Göteborg. I GÅR PRESENTERA­DE organisati­onen Barnrättsb­yrån en ny rapport om de ensamkomma­nde marockansk­a barnen. Babak Behdjou, jurist på Barnrättsb­yrån säger till Sveriges radio att Sverige måste ta ett större ansvar för de här barnen.

– Många av ungdomarna har inte på många år haft stöd från någon familj eller andra vuxna, och när de förstår att de ändå inte kommer att få stanna i Sverige känner de att det inte är någon idé att ens försöka få ordning på sitt liv, säger han.

Sverige och Marocko har kommit överens om att inleda ett samarbete kring de nordafrika­nska gatubarn som befinner sig i Sverige och som ofta saknar asylskäl.

– Sverige för diskussion­er med Marocko om hur barnen ska kunna skickas tillbaka dit, men arbetet tar tid, säger inrikesmin­ister Anders Ygemans pressekret­erare Viktor Harju till Ekot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden