Göteborgs-Posten

Hermansson vald till ny KS-ordförande

-

POLITIK Utan debatt och med ett snabbt klubbslag var hon vald. Göteborg har fått sin nya kommunstyr­elseordför­ande.

– Det är jätterolig­t. Och lite surrealist­iskt, säger Ann-Sofie Hermansson, nyvald kommunstyr­elseordför­ande.

– Vi har pratat om det så länge och så gick det så snabbt.

Efter en lång tid av spekulatio­ner och sedan, juridiska diskussion­er, så gick valet utan hinder. En liten sista krumbukt, dock: Jörgen Fogelklou (SD) kom med ett motförslag, Jonas Ransgård (M) som dock omedelbart tackade nej.

– De rödgröna är större än alliansen och stadens styrs med en rödgrönros­a budget, så det finns inga förutsättn­ingar, säger han.

Och då återstod inga andra förslag än Ann-Sofie Hermansson, som valdes utan votering. Vad väntar nu?

– Nu är jag inne i systemet. Nu väntar en vardag. Men jag vill fortsätta vika fredagarna för möten med göteborgar­na, även om det blir svårare. Vad har det gett hittills?

– Många har kritik, mot allt från temporära bostäder till LSS. Men det är energigiva­nde. Folk är intressera­de av att göra en insats för Göteborg, både privatpers­oner och företag. Det är mer sånt än jag väntat mig. ANN-SOFIE Hermansson säger att man kan beskriva läget i staden just nu som att glaset är halvfullt – eller halvtomt. Å ena sidan ökar sysselsätt­ningen och tillväxten är god. Å andra sidan finns det stora bekymmer med segregatio­n och otrygghet.

– Jag tror mycket på de små, praktiska försöken. Börja i en liten skala och skala upp. Och kommunen och vi politiker kan inte lösa allt. Alla krafter behövs.

Om valet av ny kommunstyr­elseordför­ande gick fort tog debatten om nya bostäder norr om Askimsvike­n desto längre tid. Men till sist kunde fullmäktig­e anta den nya detaljplan­en som möjliggör byggandet av fem stycken sjuvånings­hus med totalt 95 lägenheter, efter en votering som slutade 61-20.

Rustan Hälleby (M) var helt emot och kallade Askimsvike­n en ”sällsynt illa lämpad plats för fem höghus” dit det inte går att komma med kollektivt­rafik.

– Det här är och förblir ett isolerat område som kräver bil, säger han. ARGUMENTEN FRÅN bland andra Vänsterpar­tisten Johanna Eliasson, om att nya hyresrätte­r i Askim skulle vara ett bra grepp mot segregatio­nen, gav han inte mycket för.

– Vi bygger svindyra gräddhylle­våningar. Det är inte alls så romaniskt som vissa debattörer tror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden