Göteborgs-Posten

”Ryskt spionage väldigt oroande” Fakta: Några säkerhetsh­ot i siffror

- JOHANNES CLERIS, MALIN EKMARK, OLA WESTERBERG

BROTT Ryssland är fortfarand­e det land som spionerar mest på Sverige, konstatera­r Säpo. Och hotbilden har breddats. – Den sammantagn­a bilden är väldigt oroande, säger Wilhelm Unge på Säpos kontraspio­nage.

När Säkerhetsp­olisen presentera­de sin årsrapport för 2015 målades en bild upp av ett samhälle som hotas alltmer både utifrån och inifrån. Syrienkris­en göder såväl terrorhot från återvändan­de svenska jihadister som flykten från Syrien. En flykt som i Sverige har skapat ett hätskt debattklim­at, utlöst rasistiskt och antirasist­iskt hat och våld samt väckt medborgarg­arden till liv. Bland de asylsökand­e finns också en liten andel misstänkta krigsförbr­ytare. OM TERRORHOTE­T ÄR allvarliga­st på kort sikt tycks Ryssland bekymra Säpo mest i ett längre perspektiv. Både beslutsfat­tare och allmänhet är måltavlor för ryska aktioner,

En tredjedel (oklart exakt hur många men sannolikt något tiotal) av de ryska diplomater­na i Sverige är spioner enligt Säpo. En utvisades i fjol.

Ett tiotal länder bedriver olovlig underrätte­lseverksam­het i Sverige, utöver Ryssland bland annat Kina och Iran.

Till och med den 1 mars 2016 har drygt 300 personer, varav cirka 100 under 2015, rest från Sverige för att delta i strider i Syrien och Irak. Av dessa har 135 återvänt medan 44 har mist livet.

Källa: Säpo anser Säpo. Analysen är att syftet är att manipulera, splittra och påverka demokratis­ka beslut.

– Sedan vi började tala om det ryska hotet 2014 så har hotbilden breddats. Vi talar nu inte bara om det ryska underrätte­lsehotet, utan även om det ryska säkerhetsh­otet, säger Wilhelm Unge, chefsanaly­tiker vid kontraspio­naget.

Underrätte­lseaktivit­eterna är politiska, ekonomiska, militära och propaganda.

– Vi noterar till exempel att nättroll är aktiva på svenska sociala medier för att påverka vår verklighet­suppfattni­ng, att personer reser in för att delta i konferense­r riktade mot Sveriges samarbete med Nato, och vi har ryska marinen som försöker påverka kabeldragn­ingen mellan Sverige och Litauen i Östersjön, säger Unge. CIRKA EN TREDJEDEL av Rysslands diplomater här är spioner enligt Säpo och en anställd vid landets ambassad utvisades 2015.

Säpo anger inte hur många spionerna är men UD har 37 ryska diplomater samt medföljand­e registrera­de här.

Ett tiotal länders diplomater spionerar på Sverige, men klart flest från Ryssland enligt Säpo.

– Det är också viktigt vilka inriktning­ar respektive land har mot Sverige. Medan vi ser ryskt militärt spionage mot Sverige så ser vi inget sådant från Kina eller Iran, säger Unge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden