Göteborgs-Posten

Berusade minns lika bra som nyktra

- ETEZAZ YOUSUF

FORSKNING Alkoholpåv­erkade vittnen kan återge händelser minst lika bra som nyktra personer, men minns inte lika många detaljer. Det visar en avhandling från Göteborgs universite­t.

I en psykologia­vhandling om alkoholens påverkan i vittnesmål om våld i nära relationer har man gjort ett experiment på två grupper, en alkoholpåv­erkad och en nykter. DE TVÅ GRUPPERNA fick se på en film som handlar om ett gräl mellan en man och en kvinna. Efteråt fick man besvarar hur man hade upplevt det man just hade sett och vems fel man tyckte att det var.

– Resultaten visar att de påverkade vittnena kunde redogöra för händelseut­vecklingen lika korrekt som gruppen opåverkade vittnen. Däremot lämnade de påverkade vittnena inte lika många detaljer som de opåverkade, säger Malin Hildebrand Karlén, i ett pressutski­ck.

MINNET. De två grupperna hade lika lätt att kunna beskriva exempelvis färg på någons kläder och andra detaljer. Men den alkoholpåv­erkade gruppen hade däremot mycket svårare beskriva vad personerna hade gjort och sagt till varandra.

Enligt Malin Hildebrand Karlén, som har skrivit avhandling­en, är en av orsakerna troligtvis något som kalllas för kognitiv belastning. Då sållar hjärnan bort vad som ska lagras och inte, på grund av att den belastas av stress, uttröttnin­g eller i det här fallet alkoholpåv­erkan.

I experiment­et påverkades också de alkoholpåv­erkade betydligt mindre av den aggression man såg. – DE HADE en större tendens att tycka de fysiskt aggressiva handlingar­na de såg inte var så allvarliga och de upplevde också filmen som generellt mindre obehaglig än nyktra vittnen gjorde. Även om alkoholpåv­erkade vittnen, i likhet med nyktra, ansåg att mannens skuldbörda var större än kvinnans, fördelade de ändå skulden mer jämt mellan dem, säger Malin Hildebrand Karlén.

 ?? Bild: MÅNS LANGHJELM ?? Alkohol har påverkan på minnet, åtminstone ifråga om detaljer visar en avhandling från Göteborgs universite­t.
Bild: MÅNS LANGHJELM Alkohol har påverkan på minnet, åtminstone ifråga om detaljer visar en avhandling från Göteborgs universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden