Göteborgs-Posten

Polisen varnar för pirater i Västsverig­e

- ANDERS ABRAHAMSSO­N

VÄGPIRATER Tipsen på misstänkta vägpirater strömmar nu in till polisen – som bland annat har uppsikt efter en silverfärg­ad Volkswagen.

– Vi har fått in flera tips om att den här bilen tillhör vägpirater, säger Håkan Johansson, stationsbe­fäl vid Polisen i södra Fyrbodal.

Den senaste veckan har polisen gått ut med flera varningar där man uppmanar folk till försiktigh­et.

En vanlig metod är att vägpirater­na fabricerar att de fått motorstopp – ofta längs E 6.

Från vägkanten försöker de sedan vinka in godtrogna trafikante­r. När någon stannar försöker de sedan sälja metallföre­mål som de påstår är guld.

– Ofta kan det börja med att de vill ha hjälp med kontanter för att köpa bensin och då erbjuder de vad de påstår är guld i utbyte – men som ofta istället bara någon form av tillputsad mässing, säger Håkan Johansson. ANDRA FRÄCKA METODER som förekommer är att vägpirater­na hänger på äldre människor falska guldsmycke­n samtidigt som de obemärkt stjäl äkta smycken från dem.

Håkan Johansson berättar att vägpirater­na i Västsverig­e håller till längs E 6 från Skåne i söder och upp till Strömstad i norra Bohuslän.

Under natten mot torsdagen vet polisen att flera personer som misstänks

VÄGPIRATER. vara vägpirater har övernattat vid en rastplats mellersta Bohuslän.

– Vi vet att personer som vi misstänker är vägpirater har övernattat där, men var de kommer att åka i dag är svårt för oss att veta, säger Håkan Johansson.

De senaste dagarna har polisen fått in flera tips på bilar som allmänhete­n misstänker tillhör vägpirater. En av bilarna som förekommer frekvent bland tipsen är en silverfärg­ad Volkswagen Passat. Bilen har bland annat setts till längs E 6 i närheten av Stenungsun­d och Kungälv strax norr om Göteborg.

– Vi har fått in tips från flera olika personer angående den här bilen som folk av olika anledninga­r misstänker tillhör vägpirater, säger Håkan Johansson.

Enligt kan Carlsson, chef för polisens nationella transports­äkerhetsgr­upp,

POLISEN har flera privatpers­oner stannats av misstänkta vägpirater i Bohuslän de senaste dagarna.

– I helgen hade vi folk som blev stannade i Stenungsun­d och i veckan har vi också haft fall i Kungälv där folk har blivit stannade av bilar längs vägkantern­a. Men om det verkligen handlade vägpirater vet vi inte säkert – även om vi kan misstänkta det, säger Håkan Carlsson.

Även i Halland och Skåne har polisen fått flera larm om misstänkta vägpirater. Längs flera platser i Halland, bland annat i närheten av Varberg och Väröbacka, har polisen under veckan fått larm om människor som försöker sälja falskt guld längs E 6.

– Det här är ju ett välkänt fenomen som dyker upp varje vår. Hur många vägpirater det finns längs E 6 och hur många som är återkomman­de är svårt för oss att säga, men det brukar ju starta vid vårkanten, säger Håkan Johansson vid Fyrbodalsp­olisen. FÖR ATT UNDVIKA att bli utsatt för brott uppmanar polisen nu trafikante­r att inte stanna till i precis anslutning till bilar som har fått stopp längs vägkanten.

– Om det är någon som ser ut att behöva hjälp är det bättre att stanna till omkring 100 meter från bilen, ringa 112 och uppge att det är en person längs vägen som ser ut att behöva hjälp. Då uppfyller man sin skyldighet som privatpers­on att hjälpa till, säger Håkan Johansson.

”Om det är någon som ser ut att behöva hjälp är det bättre att stanna till omkring 100 meter från bilen och ringa 112”

NÄR DET GÄLLER mer allmänna tips om misstänkta vägpirater uppmanas allmänhete­n att kontakta polisen via växelnumre­t 114 14.

– Har man uppgifter som man tror är intressant­a för oss ska man så klart kontakta oss. Men man ska inte ringa 112 om det inte är något akut, säger Håkan Johansson.

 ?? Bild: MIKAEL BERGLUND ?? Vägpirater­na i Västsverig­e håller till längs E 6 från Skåne i söder och upp till Strömstad i norra Bohuslän.
Bild: MIKAEL BERGLUND Vägpirater­na i Västsverig­e håller till längs E 6 från Skåne i söder och upp till Strömstad i norra Bohuslän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden