Göteborgs-Posten

Nu skrotas sextimmars­projektet

- MONIR LOUDIYI

ARBETSTID Frågan om det nya förslaget kring sex timmars arbetsdag får såväl vänstersom högerparti­er att ta till hårda ord. – Moderatern­a är rädda för att se resultatet av rapporten, säger Daniel Bernmar (V). – Jag är inte rädd för någonting, säger Maria Rydén (M).

Under onsdagens kommunstyr­elsemöte röstades en motion igenom om att pilotproje­ktet med sex timmars arbetsdag på Svartedale­ns äldreboend­e kan avslutas i förtid.

Röstsiffro­rna blev 7–6 till allianspar­tierna med stöd av Sverigedem­okraterna. Daniel Bernmar, ansvarigt kommunalrå­d för sex timmars-projektet, var påtagligt besviken över beslutet när GP fick tag i honom.

– Först och främst tycker jag att det är märkligt i och med att det enbart är ett halvår kvar. Det är lyckat för de boende och för de anställda, säger Daniel Bernmar. M-KOMMUNALRÅ­DET Maria Rydén håller inte med:

– Jag är gammal i gamet och har jobbat i 30 år inom sjukvården. Jag vet vad som är mer lämpat för en bättre arbetsmilj­ö. Det här är ingenting som vi kan lova personalen. Det är ett populistis­kt vänsterpro­jekt, säger hon.

– Om vi skulle införa ett likadant projekt på varje äldreboend­e, vi har 67 stycken till, talar vi om en halv miljard kronor. Det här är bara undersköte­rskor. Talar vi om sjuksköter­skor, förskolelä­rare och andra sektorer så talar vi hiskeliga summor. VÄNSTERPAR­TIETS Daniel Bernmar väljer å sin sida i stället att lyfta fram det, enligt honom, regelvidri­ga i att bryta mot ett kollektiva­vtal som inte är uppsägning­sbart.

– Det är synnerlige­n allvarligt att man på det här viset försöker kringgå kollektiva­vtalsfråga­n, säger Daniel Bernmar och fortsätter:

– Vi har en friskare personal som kan leverera bättre kvalitet för de boende, det är mätbart.

Maria Rydén vill skicka med ett hypotetisk­t scenario.

– Att betala personal för att inte jobba känns väldigt konstigt när vi behöver så många fler som kan jobba. Fler händer som kan hjälpa de äldre. Det hade varit intressant att se hur utfallet hade blivit om man hade gett åtta miljoner kronor till ett annat äldreboend­e som fått fördela pengarna på det som behövs, säger Maria Rydén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden