Göteborgs-Posten

De samlas för ökad trygghet Fakta: Växande trend

- KAJSA SJÖLANDER

KUNGSBACKA De två överfallen i Kungsbacka har väckt ett enormt engagemang på sociala medier. Under den senaste veckan har två facebookgr­upper med fokus på trygghet lockat tusentals medlemmar.

Att människor går samman i löst sammansatt­a nätverk som fokuserar på en specifik fråga är en växande trend. När fokus dessutom anspelar på känslor är tendensen extra tydlig. Det visar inte minst engagemang­et som vuxit fram i Kungsbacka efter att två 16-åriga tjejer anmält att de överfallit­s av tre okända män 7 och 8 mars.

Mattias Lundin är administra­tör för den hemliga facebookgr­uppen Trygg i Kungsbacka som skapades för lite drygt en vecka sedan.

– Vi har redan fått över 3 100 medlemmar och antalet ökar hela tiden. Vi hade ingen aning om att gensvaret skulle bli så här enormt. Tusentals Kungsbacka­bor har gått samman på sociala medier efter överfallen i Kungsbacka centrum. Två av flera nya facebookgr­upper som har bildats:

Dag/nattvandri­ng i Kungsbacka - en öppen facebookgr­upp där medlemmarn­a sammanstrå­lar för en promenad i centrum där syftet är att öka tryggheten. Gruppen har efter en vecka fått cirka 3 200 medlemmar.

Trygg i Kungsbacka - en grupp där medlemmar kan bestämma möte för att slå följe i stället för att gå ensamma. Gruppen är hemlig av säkerhetss­käl, vänner eller bekanta bjuder in folk de litar på. Gruppen har fått närmare 3 200 medlemmar på en vecka.

”Grundtanke­n är att människor ska hitta varandra”

MATTIAS LUNDIN Trygg i Kungsbacka

Han upplever att många Kungsbacka­bor är oroliga för att gå ut ensamma efter de uppmärksam­made överfallen som skapade rubriker i hela landet.

– Jag är ganska säker på att oron kommer att lägga sig om ett tag, men det känns fint att vi nu kan hjälpa till genom Trygg i Kungsbacka, säger Mattias Lundin. GRUPPEN förmedlar promenadfö­lje för de som är ängsliga att gå ensamma. Hittills har följe förmedlats vid ett tiotal tillfällen via gruppen.

– Trygg i Kungsbacka är av säkerhetss­käl en hemlig grupp, alla medlemmarn­a har anknytning till någon annan. Grundtanke­n är att människor ska hitta varandra,

MÖTE OM SAMARBETE. två oroliga kan bli trygga tillsamman­s, säger Mattias Lundin.

I veckan anordnade Camilla Tjernberg ett möte med representa­nter från de nystartade facebooknä­tverken och polisen. Tjernberg är samordnare för kommunens brottsföre­byggande arbete.

– Vi från kommunens sida hoppas kunna samarbeta med trygghetsg­rupperna som arbetar för ett gott syfte, säger Camilla Tjernberg.

Hon poängterar att Kungsbacka tidigare varit förskonat från överfall och liknande brott.

– Det är väldigt ovanligt att överfall händer i Kungsbacka, dessutom två dagar i rad. Det fick många att reagera.

Även lokalpolis­områdesche­f Anders Wiss bekräftar samma sak.

– Påhopp på ensamma händer extremt sällan, det är desto vanligare att två grabbar ryker ihop över en bricka mos på nattkröken. ATT TUSENTALS MÄNNISKOR valt att gå samman på facebook kring frågan om ökad trygghet ser kommissari­e Wiss som lovvärt.

– Den bästa polisen är allmänhete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden