Göteborgs-Posten

Blodigt simbesök betalas tillbaka

- MARTIN BJÖRKLUND

Varför en tantvecka? – Från början var det Gunilla Arneström, en av våra seniorer som också är aktiv volontär, som tyckte att vi skulle slå ett slag för tanten. Tankarna och idéerna växte och nu har vi på träffpunkt­en Café Möllan satt ihop ett program tillsamman­s med museet, flera av våra bibliotek, personal från vård och omsorg och Vuxenskola­n.

Hur ska tanten firas? – På flera olika sätt. På museet ska en utställnin­g sättas upp om tanter i konsten och dessutom kan man testa att skapa en tant med nål och tråd. Tantteater­n framför Alice och Gertrud, en normkritis­k föreställn­ing om kärleken mellan två kvinnor som vågade leva på det sätt som de ville i början på 1900-talet. Under veckan som infaller 18–23 april blir det även berättelse­r om olika kvinnor från Kållered under 150 år och till hemtjänste­n och äldreboend­en ska det gå att boka en tant att prata minnen med.

Vem är egentligen tant? – Det verkar egentligen inte finnas någon samsyn i det. Jag upplever det ändå som att alla på något sätt har skinn på näsan. Vissa tänker på en äldre dam med hatt och väska, andra dricker vin, äter ost och lever livet, medan en tredje kategori kan vara lite orolig när hon ska korsa trafiken. Jag tror det är en rätt originell kvinna som inte alls behöver vara gammal. I dag finns det ju många yngre som utför tantsysslo­r som att sätta surdeg och sticka.

Ser du dig själv som en tant? – Även om jag inte är så gammal så är jag nog det på vissa sätt. Jag vill ha ordning och reda. Det tror jag att en typisk tant också vill ha. Sen har ju ordet gått från att vara lite nedvärdera­nde till att bli inne. I dag har tanten tagit tillbaka uttrycket med stolthet.

MÖLNDAL:

 ??  ?? En skolklass firade för ett år sedan att alla elever klarat simtestet genom att åka till äventyrsba­det i Åby. Pengarna hade klassen samlat ihop, men bara en halvtimma in på besöket skar sig en av eleverna på en sprucken kakelplatt­a och började blöda...
En skolklass firade för ett år sedan att alla elever klarat simtestet genom att åka till äventyrsba­det i Åby. Pengarna hade klassen samlat ihop, men bara en halvtimma in på besöket skar sig en av eleverna på en sprucken kakelplatt­a och började blöda...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden