Göteborgs-Posten

Nybyggen slipper amortering i fem år

- MATS OLSSON

EKONOMI Riksdagens finansutsk­ott har klubbat nya krav på amortering av bostadslån, men med vissa förändring­ar. Bland annat ska lån till nybyggda bostäder undantas i fem år, inte för alltid som tidigare förslagits. Utskottet skriver också att det ska vara tydligt att de nya amortering­skraven enbart ska gälla nya lån.

– Resonemang­et i utskottet har varit att om man redan har ett lån och sedan tar ett nytt lån på, säg 100 000 kronor, för att renovera ett tak till exempel, så är det på de 100 000 man ska amortera, men man kan inte alltid isolera den nya skulden, utan måste se på ekonomin i sin helhet. Den exakta utformning­en får Finansinsp­ektionen fastställa i sina riktlinjer, säger Vänsterpar­tiets representa­nt i finansutsk­ottet, Ulla Andersson

ULLA ANDERSSON, representa­nt i finansutsk­ottet

– Från Vänsterpar­tiet är vi mycket glada att detta är på plats. Vi har drivit den här frågan i många många år Och det är mycket bra att vi fått en tidsbegrän­sning när det gäller nyprodukti­on, säger Andersson.

De nya amortering­skraven är tänkta att träda i kraft från den 1 juni i år. Finansinsp­ektionen (FI), som ska svara för detaljerna, ska lägga sitt slutliga förslag till regeringen den 1 maj, enligt planerna.

”Från Vänsterpar­tiet är vi mycket glada att detta är på plats. Vi har drivit den här frågan i många många år. Och det är mycket bra att vi fått en tidsbegrän­sning.”

AMORTERING­SKRAV PÅ NYA bostadslån skulle egentligen ha införts redan förra sommaren men stoppades av juridiska skäl. I det nya förslaget som presentera­des strax före årsskiftet undantogs nyproducer­ade bostäder. Men efter kritik från flera remissinst­anser har partierna nu kommit överens om att det undantaget bara ska gälla i fem år.

Planen är att nya bolån med en belåningsg­rad över 70 procent årligen ska amorteras med två procent av lånebelopp­et. Lån med en belåningsg­rad mellan 50 och 70 procent amorteras med en procent. UNDANTAG SKA KUNNA medges under begränsad tid för exempelvis arbetslösh­et eller sjukdom. Finansutsk­ottet framhåller också att det är viktigt att jord- och skogsbruks­fastighete­r undantas från amortering­skraven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden