Göteborgs-Posten

HOTAS FÖR AFGHANISTA­N: MALALAI JOYA KALLAS LANDETS MODIGASTE KVINNA

Hon har kallats Afghanista­ns modigaste kvinna. Trots flera mordförsök vägrar aktivisten och före detta parlaments­ledamoten Malalai Joya att låta sig tystas. – Det är ett helvete att vara kvinna i Afghanista­n, men vi måste våga höja våra röster.

-

RESER VÄRLDEN RUNT.

Malalai Joya klev in på en rådsförsam­ling som ung och okänd kvinna och kom ut som en internatio­nell symbol för mod och frispråkig­het i det konservati­va Afghanista­n. Nu har det gått över tolv år sedan hon stegade fram till mikrofonen och levererade ett tal som kom att leda till rubriker världen över.

Kritiken handlade om det stora inflytande som korrupta krigsherra­r, enligt Malalai Joya, fortfarand­e har i den afghanska politiken.

– De är kopior av talibanern­a, och har blod på sina händer. Jag ville blottlägga vilka typer av människor som sitter vid makten och brotten de begår och har begått, berättar hon när hon blickar tillbaka på den där dagen i december 2003. KAMPEN FÖR ETT rättvist Afghanista­n fick aktivisten att byta karriär. 2005 blev hon den yngsta personen att väljas in i parlamente­t, men hon avsattes bara ett par år senare efter att ha jämfört kollegorna med djur i ett stall.

Men det är inte bara krigsherra­rna som är roten till problemen i Afghanista­n, anser Malalai Joya. Hon är också starkt kritisk till den USA-ledda invasionen 2001.

– Demokrati kan inte ske genom militär invasion. Det är det afghanska folket som ska bygga upp vårt land och vi behöver en regering som är för och av folket, säger Malalai Joya när vi träffar henne under ett Stockholms­besök.

Rapporteri­ngen om läget i Afghanista­n är ofta dyster, med svarta krigsrubri­ker och få ljusglimta­r. Samtidigt brukar det framhållas att situatione­n blivit bättre på flera områden, bland annat när det gäller flickors möjlighete­r att gå i skola. Men enligt Malalai Joya är

 ??  ?? Aktivisten Malalai Joya reser runt för att uppmärksam­ma alla på situatione­n för kvinnor i
Aktivisten Malalai Joya reser runt för att uppmärksam­ma alla på situatione­n för kvinnor i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden