Göteborgs-Posten

EU-planen kräver stor insats

- WIKTOR NUMMELIN PETER WALLBERG LARS LARSSON

EU EU:s plan är att snabbt få stopp på flyktingsm­ugglingen till Grekland och i stället ta emot upp till 72 000 syrier direkt från Turkiet. Men för att planen ska fungera krävs stora insatser i båda länderna.

Om EU och Turkiet når en överenskom­melse om flyktingkr­isen under det pågående toppmötet i Bryssel, så kan planen sättas i verket inom en vecka. Det är i alla fall vad EU-kommission­en siktar på. ANNARS RISKERAR ännu fler desperata människor ge sig ut på livsfarlig­a resor över Egeiska havet i hopp om att nå Grekland innan planen träder i kraft. Efter det ska alla flyktingar som inte söker asyl i Grekland, vilket många inte vill, återföras till Turkiet, liksom de migranter som inte anses ha skyddsskäl.

Redan i dag befinner sig 8 000 flyktingar och migranter på de grekiska öarna närmast Turkiet. De måste först evakueras till fastlandet för att inte blandas ihop med de som kommer efter att EU-planen börjar gälla. Dessutom måste Greklands asylmottag­ning på öarna stärkas.

Alla som kommer ska registrera­s och få eventuella asylansökn­ingar behandlade i enlighet med EU:s regler. Dessutom kommer Grekland sannolikt behöva upprätta bevakade läger så att de som riskerar att skickas tillbaka till Turkiet inte försvinner. EU-kommission­en påpekar också i en rapport att det måste arrangeras transporte­r i stor skala för alla som ska återföras till Turkiet.

– Det är inget vackert avtal vi har framför oss. EU låter Turkiet agera gränspolis, säger Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt.

Vänsterpar­tiet sade nej till det föreslagna avtalet när det behandlade­s av riksdagens EU-nämnd på torsdagen. Regeringen anser dock att den föreslagna planen lever upp till internatio­nell rätt. GREKLAND KOMMER att behöva skicka domare och tolkar till öarna för att de som i ett första beslut inte anses ha skyddsskäl ska kunna få det beslutet överprövat. Det kommer också att behövas mer stöd av EU:s institutio­ner, liksom turkiska tjänstemän på plats. EU-kommission­en bedömer att kostnadern­a bli 200 miljoner kronor i månaden om det kommer 2 000 migranter per dag. EU ska stå för kostnadern­a.

EU hoppas dock att planen snabbt ska avskräcka migranter från att betala stora summor till flyktingsm­ugglare och riskera sina liv i små gummibåtar, eftersom risken är stor att de skickas tillbaka. De syrier som återförs till Turkiet kommer dessutom att hamna sist i kön när EU ska välja ut de syriska flyktingar som ska hämtas direkt från Turkiet till EU-länder. Enligt den föreslagna planen kan det handla om upp till 72 000 syrier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden