Göteborgs-Posten

SIN KAMP Fakta: Bristande rättighete­r

- SOFIA ERIKSSON

det bara en droppe i havet.

– Situatione­n för kvinnor är till och med värre än den var 2001. Afghanista­n är ett helvete för de flesta afghaner, inte bara för kvinnor, säger hon. PROBLEMEN MED korruption är utbredda i Afghanista­n. Landet är Sveriges största biståndsla­nd, med en årsbudget på 900 miljoner kronor.

– Jag vill säga till alla snälla människor i Sverige att era skattepeng­ar skickas till en regering som är korrupt. Era pengar kommer inte det afghanska folket till nytta utan hamnar i fickorna på plundrare och kvinnohata­re.

Det svenska stödet borde istället gå till organisati­oner och rörelser med ärligt uppsåt, anser Malalai Joya.

Frispråkig­heten har lett till flera mordförsök och otaliga dödshot. Hemma i Afghanista­n bär Malalai Joya burka av säkerhetss­käl, hon rör sig aldrig utan vakter och flyttar

Det finns allvarliga brister när det gäller mänskliga rättighete­r i Afghanista­n. Kvinnor är fortfarand­e mycket utsatta. Läget i landet innebär inskränkni­ngar vad gäller rätten till liv och säkerhet, rörelsefri­het samt tillgången till utbildning och hälsovård.

Afghanista­n ligger på plats 171 av 188 länder i FN:s index över ojämställd­het, Gender Inequality Index, för 2015.

I städernas medelklass har kvinnor överlag större rörelsefri­het än på landsbygde­n. Det kvinnliga deltagande­t på arbetsmark­naden är lågt.

Trots att alla medborgare enligt grundlagen har samma rättighete­r och skyldighet­er utsätts kvinnor för omfattande diskrimine­ring. Det finns också allvarliga problem med våld mot kvinnor i landet. Källa: UD:s rapport om mänskliga rättighete­r i Afghanista­n, FN ständigt från hus till hus. Sonen bor numera hos hennes föräldrar.

Men trots alla hot säger sig Malalai Joya inte vara rädd för döden.

– Jag skräms snarare av att ingen ska avslöja de orättvisor vi står inför.

”Jag vill säga till alla snälla människor i Sverige att era skattepeng­ar skickas till en regering som är korrupt”

MALALAI JOYA Men även om man gör sig av med blommorna så går det inte att stoppa våren. Det finns ett motstånd hos folket och det betyder också att det finns hopp för framtiden i Afghanista­n.

 ?? Bild: MARCUS ERICSSON/TT ?? Afghanista­n.
Bild: MARCUS ERICSSON/TT Afghanista­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden