Göteborgs-Posten

Kurdisk grupp tar på sig bombdåd i Ankara Fakta: Över 200 döda i bombdåden

- MATTIAS ARESKOG

TURKIET Den väpnade kurdiska separatist­gruppen TAK tar på sig söndagens bombdåd i Turkiets huvudstad Ankara, i vilket minst 35 människor dödades. Något som kan slå tillbaka hårt mot PKK-gerillan, anser en Turkietexp­ert.

– Risken är stor att vi får någon form av eskalering av konflikten, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstu­dier vid Stockholms universite­t.

Han beskriver TAK (Kurdistans frihetsfal­kar) som en utbrytargr­upp till terrorstäm­plade PKK. Gruppen tog även på sig det bombdåd i Ankara i februari som dödade 29 personer, mestadels militärer.

– De är mer våldsbenäg­na än PKK, som under 2000-talet framförall­t riktat sig mot polisiära och militära mål. Det råder delade meningar bland experter om PKK har kontroll över dem eller om de agerar självständ­igt. TAK KALLAR SÖNDAGENS självmords­dåd för en hämnd för militärens operatione­r i det kurddomine­rade sydöstra Turkiet. Gruppen hävdar enligt Reuters att målet för attacken var turkiska säkerhetss­tyrkor och att det inte var meningen att döda civila.

”Vi skulle vilja be om ursäkt för de civila förlustern­a, som inte hade någonting att göra med det smutsiga krig som fascistrep­ubliken Turkiet inlett”, skriver TAK enligt AFP. Turkiet har skakats av fem stora bombdåd sedan juli förra året, som berövat mer än 200 människor livet.

Den 13 mars: Minst 35 människor dödas när två självmords­bombare slår till mot Kizilaytor­get, nära en av Ankaras största knutpunkte­r i kollektivt­rafiken och inte långt från flera regeringsb­yggnader. Den kurdiska separatist­gruppen TAK (Kurdistans frihetsfal­kar) tar på sig dådet.

Den 17 februari dödade en bilbomb i Ankara närmare 30 människor och skadade ett stort antal personer, framförall­t militärer. TAK tog på sig dådet och hotade med fler attacker.

Den 12 januari exploderad­e en sprängladd­ning på Sultanahme­t-torget, ett känt turistområ­de i Istanbul. Elva turister dödades i attacken, som den militanta jihadistgr­uppen IS hävdade att man var ansvarig för.

Den 10 oktober förra året attackerad­e två självmords­bombare en folkmassa med fredsaktiv­ister i huvudstade­n Ankara och dödade 103 människor. IS tog på sig dådet.

Den 20 juli i fjol dödades över 30 människor och ett hundratal skadades i ett bombdåd utanför ett kulturhus i staden Suruc. Även denna gång tog IS på sig skulden.

Turkiska regeringen har pekat ut en man och en kvinna med koppling till PKK som skyldiga till dådet. Efter dådet har Turkiet svarat med att bomba PKK i norra Irak, samt intensifie­rat offensiven mot gerillarör­elsen i sydöstra Turkiet.

”TAK är mer våldsbenäg­na än PKK, som under 2000-talet framförall­t riktat sig mot polisiära och militära mål”

PAUL LEVIN, chef för Institutet för Turkietstu­dier

För PKK kan beskedet om att en kurdisk grupp ligger bakom attentatet innebära att stödet från bland annat USA till dess syriska gren, PYD, riskeras.

– Det här är ett urskiljnin­gslöst våld som drabbar civila, såväl kurder och turkar. Men ur PKK:s synvinkel tror jag även att det är ett stort misstag, rent taktiskt, säger Paul Levin. SAMTIDIGT RAPPORTERA­S ATT Tysklands ambassad i Ankara har stängt efter uppgifter om en nära föreståend­e möjlig attack. Generalkon­sulatet och tyska skolor i Istanbul har också stängts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden