Göteborgs-Posten

Kennethklu­bben tjuvstarta­r firandet

-

Den lokala Kennethklu­bben i Göteborg, som traditions­enligt celebrerar namnsdagen 22 mars, tjuvstarta­r firandet redan i morgon.

Klockan halv två i morgon eftermidda­g är det samling på Eggers på Drottningt­orget dit alla som heter Kenneth är välkomna för att försöka slå världsreko­rd i antalet ”Kennethar” som samlats på en och samma gång. En timme senare åker alla anmälda Kenneth (med respektive) iväg på en rundtur med spårvagn genom staden. Räkor och vin utlovas under färden. På kvällen blir det både middag och teater på Liseberg,

Den illustra Kennethklu­bben startade för drygt 20 år sedan. 1992 klubbade riksdagen igenom en ny namnlängd och då kom Kenneth för första gången in i den svenska almanackan. Året därpå föddes idén att bilda en klubb för alla som heter Kenneth. Idékreatör­erna, som kom från Sundsvall, tog som uppgift att kontakta ett antal Kenneth som de kände och som i sin tur kunde tipsa vidare om andra Kenneth. Därefter har den stolta klubben vuxit år för år. En milstolpe i den landsomfat­tande klubbens historia är den årliga – och än så länge resultatlö­sa – skrivelsen med yrkande om allmän flaggdag på Kenneth-dagen och i andra hand allmän helgdag. Fram till 2001 firades Kenneth-dagen 29 april. Men, som klubben formulerar det på sin hemsida: ”Vi har fått byta dag för firandet till den 22 mars, då Tyko 2001 våldsamt och brutalt återtog den 29 april. Numera kommer Kenneth med våren och ljuset i vårdagsjäm­ningstider!”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden