Göteborgs-Posten

”Galleriste­r spelar en stor roll”

- HANNA TORNBRANT

KONST Andreas Roth, projektled­are på kommunala Göteborg Konst, är tveksam till VG-regionens omfattande konstköp från ett fåtal galleriste­r.

GP berättade tidigare i veckan om Västra Götalandsr­egionens konstenhet, som köpt in den mesta och dyraste konsten från två gallerier i Stockholm: Andersson/Sandström respektive Andréhn-Schiptjenk­o, två gallerier som ligger grannar i Vasastan.

Från galleri Andersson/Sandström köpte man till exempel under ett år in totalt 405 konstverk, varav 196 stycken under två dagar. UPPGIFTERN­A I ARTIKELN får nu medarbetar­e på Göteborgs Konst att reagera. Göteborg Konst är den kommunala motsvarigh­eten till VG-regionens konstenhet, med uppdrag att köpa in offentlig konst till offentliga platser och rum i Göteborg och med ansvar för stadens konstsamli­ng.

Andreas Roth, projektsam­ordnare på Göteborg Konst blev irriterad av uppgiftern­a i GP:s artiklar. För honom och hans kollegor blir det tydligt att synen på galleriste­ns roll skiljer sig kraftigt åt mellan de båda aktörerna regionen och kommunen och på hur man fördelar pengarna mellan olika aktörer.

– Vi på Göteborg Konst tänker att galleriern­a, små, stora, kommersiel­la eller icke kommersiel­la, spelar en stor roll för konstlivet. Man måste göra den analysen. De små galleriern­a längst ner i det här ekosysteme­t är viktiga också för de stora aktörerna, som de stora museerna, eller de stora inköparna. De ska förse dem med innehåll. Utan dem blir det svårt att prata om ett konstliv. GALLERISTE­NS ROLL ATT föra fram en konstnär är avgörande, menar Andreas Roth:

– Någon måste vara den som ställer sig bakom ett konstnärsk­ap, sammanfatt­a det och för fram det. Vi har sett det förhålland­et och när vi köper konst måste det gå via gallerier eller liknande plattforma­r.

Andreas Roth beskriver också hur Göteborg Konst försöker vara transparen­t i sitt arbete, att det är viktigt att medborgarn­a vet att makten över konstvalen och inköpen inte ligger alltför koncentrer­at utan fördelas på olika personer och olika perspektiv. – JAG TYCKER ATT man ska visa stor respekt på hur man använder offentliga medel. Vi knyter till oss externa personer som sakkunniga för att välja konst och vi väljer från olika gallerier och plattforma­r. Det är kanske inte perfekt, men ett försöka att göra det bättre. De här sakkunniga personerna sitter under ett år, sedan byts de ut – det blir också ett sätt att ge olika bilder av vad relevant konst är, att flytta perspektiv­et och ge en bred bild av den frågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden