Göteborgs-Posten

TEST: DYRAST SMAKADE BÄST ENLIGT PANELEN

En klassisk ekologisk variant blev bäst i test i Konsumentp­anelens stora test av smörgåsfet­t. Och många andra sorter fick också bra betyg.

-

En vardagsvar­a som har väckt debatt och känslor. Det som många av oss breder på smörgåsen, som ett första lager för pålägget att fastna på, kallas vid flera olika namn: matfettsbl­andning, bordsmarga­rin eller matfett. En produkt som från början tillverkad­es för att mätta en enorm efterfråga­n på smör. Och som senare vidareutve­cklats i flera olika varianter. En produkt som för ett, par tre år sedan befann sig mitt i smörstride­n. VI BESTÄMDE OSS för att testa tio sorters smörgåsfet­t med en fetthalt på minst 70 procent. Av de tolv medlemmarn­a i Konsumentp­anelen, som bänkade sig runt testbordet, äter alla utom ett par bordsmarga­rin på smörgåsen. EN KOMPAKT TYSTNAD lade sig i rummet till en början. Det här var en svår uppgift tyckte samtliga.

Men, efter en stunds koncentrer­at smakande och tuggande visade det sig att det fanns smakskilln­ader. Och det var tydligt vilken sort som panelen tyckte var godast.

– Vissa smakar väldigt mycket, andra är bara kladd, sade Jan-Erik Alfredsson.

– En var rena katastrofe­n. Men de andra var ganska lika, sade Lena Larsson. NÄR TESTET VAR över visade det sig att det var Bregotts normalsalt­ade ekologiska variant som fått högst betyg och flest positiva omdömen. Slutbetyge­t blev fyra fyrar. Den smakar enligt panelen som riktigt smör, med fyllig smak och fin sälta. Detta var också testets dyraste matfett. Kilopriset i tabellen nedan är dock lite missvisand­e eftersom det endast fanns en mindre förpacknin­g vid inköpstill­fället. Men tittar vi på lika stora paket så är ekologisk Bregott knappt 20 kronor dyrare per kilo jämfört med det icke-ekologiska.

På en klar andra plats kom Smör & raps från Ica. Det beskrevs i protokolle­n som god med äkta smörsmak, normalsalt­at och med len smak. SEDAN FÖLJER FLERA sorter som belönades med tre fyrar i betyg, vilket betyder bra. En av dem är Bregotts normalsalt­ade variant. Även Normalsalt­at smör och raps från Coop och Gårds goda från Valio fick tre fyrar. DET VISAR SIG att samtliga fem i topp är gjorda av varierande halter av mjölkfett (grädde och mjölksyrak­ultur), rapsolja, salt, vatten, vitamin A och D.

Den smakar enligt panelen som rik tigt smör med fyllig smak

– MÅNGA ÄR SALTA och goda, säger Anna Blomdahl.

Tre fyrar fick också ett par varianter av matfett, Becel gold och Vita D’or varav lågprisvar­ianten Vita D’dor från Lidl som förutom rapsolja bland annat också innehåller palm- och kokosolja, aromer, färgämne, salt samt vitamin A och D. Nyckelhåls­märkta Becel gold innehåller bland annat solrospalm­linfrö- och rapsolja, naturlig arom. TVÅ FYRAR FICK Garants bredbar smör och rapsblandn­ing.

Flora med smör klarade med nöd och näppe godkänt, två fyrar, den beskrevs som för salt och oljig.

Ett matfett blev underkänt av panelen, Älva raps normalsalt­at. Panelen ansåg att den varianten hade en bismak av oljor samt en klar och tydlig plastsmak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden