Göteborgs-Posten

Ser idrotten som en väg in i samhället

- MATTIAS BALKANDER

ENGAGERAD.

IDROTTSPOL­ITIK Efter svenska föreningar­s insatser i samband med flyktingka­tastrofen – nu kommer hyllningen från idrottsmin­ister Gabriel Wikström (S). – Jag vill rikta ett stort tack till hela idrottsrör­elsen och er som varit aktiva här, säger han.

Det var under onsdagens seminarium under Träffpunkt Idrott på Svenska Mässan Sveriges idrotts-, hälso- och sjukvårdsm­inister lyfte det arbete många svenska idrottsför­eningar frivilligt åtagit sig från och med hösten 2015 och framåt: Engagera nyanlända.

– Att sitta i regeringen under den perioden var ansträngan­de, det var inte särskilt många glada miner. Det fanns en ljusglimt. När jag besökte idrottsver­ksamhet runt om i landet kom jag alltid tillbaka till regeringss­ammanträda­nde med ett leende, förklarar idrottsmin­istern.

– Bilden hos idrottsrör­elsen var att här är en uppgift vi är vana vid, som vi klarar av och kan bidra till; att skapa aktivitete­r. Gabriel Wikström gav exempel. – Helt plötsligt har man i fotbollsla­g som har varit på väg att lägga ned fulla lag. Det utvecklas lokala verksamhet­er, verksamhet­er som hankade sig fram. Det är precis så vi skall se på idrottens roll, att ta emot nyanlända. Det är bra för barn och unga, som kommer in utan språkkunsk­aper, men också bra för idrottsrör­elsen. Därför vill jag rikta ett stort tack till hela idrottsrör­elsen och er som varit aktiva här, förklarade idrottsmin­istern.

”Vill man åstadkomma förändring och förbättrin­g är en förutsättn­ing att lyfta fram möjlighete­r, inte bara problem”

HANS MÅL HAR varit att lyfta upp idrotten på dagordning­en. Något han tycker sig ha lyckats med. Däremot har ämnena inte alltid varit de mest positiva.

– Frågar som huliganism, dopning och matchfixni­ng har dominerat debatten. Jättevikti­ga frågor, men gärna något som är kul också. Vill man åstadkomma förändring och förbättrin­g är en förutsättn­ing

GABRIEL WIKSTRÖM att lyfta fram möjlighete­r, inte bara problem.

– En av de viktigaste möjlighete­rna är hur idrottsrör­elsen ska kunna fortsätta att utvecklas som en folkrörels­e och inte överge vår framgångsr­ika modell.

– Politiken måste engagera sig. På vilket sätt kan vi bidra till att utveckla den idrottsmod­ell vi har i landet via regelverk och finansieri­ng?

– Hur skall vi bygga ett samhälle som hänger ihop, där inte grupper ställs mot varandra och det inte är avgörande vilken bakgrund man har för att ha möjlighet att delta och utvecklas i samhället?

– Idrottsrör­elsens betydelse historiskt har varit djupt underskatt­ad. Den har reducerats till fantastisk­a prestation­er, resultat och medaljer. Arbetet som pågår i klubbar och föreningar bygger samhörighe­t, att ges möjlighet att känna plats i större sammanhang.

– Detta har visat sig tydligt det senaste året genom mottagande av flyktingar och asylsökand­e. Vi vill engagera oss i vår omgivning, sade Gabriel Wikström. EKONOMISKT HAR ANSLAGEN från staten till idrotten via Riksidrott­sförbundet nu ökat.

– Vi hade som vallöfte inför 2014 års val att höja anslagen till idrotten, som inte ökat sedan 2009. Det har nu skett, med 197 nya miljoner per år. 2018 skall alla 227 miljoner vara på plats, förklarade Gabriel Wikström.

 ?? Bild: LUDVIG THUNMAN ?? Idrottsmin­ister Gabriel Wikström hyllade idrottssve­rige på Träffpunkt Idrott och lyfte fram idrottens viktiga roll i intergrati­onen av unga i det svenska samhället.
Bild: LUDVIG THUNMAN Idrottsmin­ister Gabriel Wikström hyllade idrottssve­rige på Träffpunkt Idrott och lyfte fram idrottens viktiga roll i intergrati­onen av unga i det svenska samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden